Kultúra

2009.06.05. 18:41

Csizmadia: nagyon bejött a Hírlap-Színház

Mint minden évad végén, idén is értékelések és elismerések - köztük a Közönség-díj, amelyre olvasóink is szavazhattak - átadása volt műsoron az egri Gárdonyi Géza Színház évadzáró társulati ülésén.

Munkatársunktól

Elsőként a fenntartó önkormányzatok képviseletében Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke és Homa János tanácsnok, a város kulturális bizottságának elnöke szólt néhány szót a társulathoz.
Sós Tamás kiemelte a teátrum országos és nemzetközi elismertségének fontosságát, s hogy e mellett éppen a sikeres Hírlap-Színház sorozattal a megyében lakók mindennapos problémáira is érzékenyen reagál a társulat. Fontosnak tartotta, hogy az új előadóművészeti törvény szellemében, Egerrel közösen munkálkodva a kultúra nagy tortájából sikerül tisztességes szeletet kikanyarítani.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Mészáros Sára, az Év színésznője a közönség szavazatai alapján
[/caption]


Homa János elismeréssel szólt az évad bemutatóiról, nagy hangsúlyt fektetve a tánctagozat megalakulásának, mégis hiányolta a népszínház-jelleget, felhíva a figyelmet arra, hogy még komolyabban kellene keresni a közönség kegyeit.

Szavaira Csizmadia Tibor az évadot összegző filmbejátszást követően reagált. Mint elmondta, nem tudja igazán definiálni, mit is takar a népszínház fogalma, azt azonban tudja, hogy tele kell lenni a nézőtérnek, s ez még most az évad végén, az utolsó előadásokon is megvalósult. Hozzátette, olyan színházi évadot szeretne mindig, mint ez a mostani. Ami vitákat vált ugyan ki, de a teátrum falai közt felelős munka folyik, egy kiváló társulattal, amilyenné az egri vált.

A Gárdonyi Géza Színház 2009. évi művészeti támogatása

A 2009. évi önkormányzati támogatás alapján 37,5 millió Ft

A 2008. évi fizető nézőszám alapján 7,1 millió Ft

Összesen: 44,6 millió Ft

Az évad bemutatóinak egyenkénti értékelését követően a színi direktor is kiemelte a Hírlap-Színház sorozatot, mely mint mondta: nagyon bejött! Ugyan kényszer szülte ezt a vállalkozást, mert Máté Gáborral nem sikerült egyeztetni egy önálló bemutatónyi próbafolyamatot, ezért döntöttek az újsághírek alapján rögtönzött előadások mellett, amik bebizonyították mennyire fontos a mindennapokról beszélni a humor nyelvén, még ha azok néha vérfagyasztóak is.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Hüse Csaba duplázott. A közönségdíj és az évad művésze elismerés is őt illeti
[/caption]

Nem hagyhatta ki beszámolójából a Quartet – Európai Víziók sorozatot sem, melyben egy szerb egy cseh és egy francia színházzal közösen vesznek részt, s ősszel éppen a Egerben, illetve a megye más városaiban kerül sor az újabb közös találkozóra, mely arra is lehetőséget teremt, hogy a Gárdonyi Géza Színház stábja gyakorlatot szerezzen a fesztiválszervezésben.
A színi direktor is kiemelte, hogy az új előadói törvény és a fenntartók hozzáállása teszi lehetővé, hogy megalakulhatott és működhet a tánctagozat, illetve hogy nem kell jegyárat emelniük és új konstrukciójú kedvezményes bérleteket is hirdethetnek.
Hozzátette, hogy a teátrum zavartalan működéséhez arra is szükség volt hogy idén ne vállaljanak szerepet az egri nyár rendezvényeiben, de úgy gondolja, hogy az évad tíz hónapja alatt tizenkét hónapnyi munkát végeztek el.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Szegvári Menyhért az Év rendezője
[/caption]

A direktor értékelő szavait az ünneplés pillanatai követték. Először a Heves Megyei Hírlap és portálunk által meghirdetett közönségszavazás eredményeként a 2008-2009-es évad Közönségdíjainak átadására került sor. Laczi Zoltán, a Hírlap főszerkesztője és Egres Béla színikritikus a díjakat felajánló képzőművészek, Bukta Imre, Szurcsik József és Markovics Gábor társaságában nyújtották át az olvasóink véleménye alapján az év legjobb színésznőjének, Mészáros Sárának, színésznek, Hüse Csabának és az év rendezőjének, Szegvári Menyhértnek az okleveleket, a siófoki Residence Hotel által felajánlott wellness-hétvégét illetve a Horváth Virág csokrait.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A Hírlap-színház csapatának járó különdíjat Mészáros Máté vette át
[/caption]

A Hírlap-Színház mini társulata nevében Mészáros Máté vehette át Laczi Zoltántól a különdíjat és egy összeállítást Sike Tamás neves borász remek nedűiből. A főszerkesztő ez alkalomból elmondta, hogy nem csak a színház, de a lap számára is nagy dobás volt a közös sorozat. A hírlap további különdíjjal és hasonló borösszeállítással jutalmazta a tánctagozatot, a Barta Dóra Társulatot. A díjat az együttesvezető vette át, majd hangsúlyozta, mennyire otthonra leltek táncosai a színházban.

A társulat is megválasztotta soraiból a legjobbakat. Az évad színházi dolgozója Beksi Balázs színpadmester, az évad művésze pedig csakúgy, mint az elmúlt évben ismét Hüse Csaba lett, aki roppant elfogódottan vette át az elismerést Csizmadia Tibortól.
- Nem tartom magam színésznek, csak szeretek játszani, ahogy gyerekkoromban is - mondta a színművész.

A 2008. évi fizető nézőszám alapján 7,1 millió Ft

Összesen: 44,6 millió Ft Mészáros Sára, az Év színésznője a közönség szavazatai alapján Hüse Csaba duplázott. A közönségdíj és az évad művésze elismerés is őt illeti Szegvári Menyhért az Év rendezője A Hírlap-színház csapatának járó különdíjat Mészáros Máté vette át -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!