Kultúra

2009.10.29. 06:45

Drazsé a kifutópályán

Reménykedjünk: hiteles és tiszta pártok, független ügyészség, rendőrség, erős hivatal, független vezetővel.

Havas András

A hazai politikai elit a miniszterelnök új korrupcióellenes csomagjáról vitázik bőszen. Ha nem menne mindnyájunk bőrére az egész, mosolyogva azt mondanánk: gyerekek, ne csináljátok már, annyira átlátszó ez a meghatónak tűnő erőlködés.

Mint amikor kijön két suhanc a boltból az elcsent cukorkákkal, s azon vitatkozik, hogy pontosan mikor is emelték le a polcról az édességeket: jól van, hát eltettem, de a múlt héten mi volt? Arra nem emlékszel? Még a hátsó zsebed is tele volt franciadrazséval, ott pattogtak a kis golyócskák végig az úton, az autópályán, a kifutópályán is, ahonnan azok a modern vadászgépek szállnak fel a magasba.

De legalább valami. Bár a szakértő szerint már most látszanak a gondok, hogy például problémás lehet az új Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállítása, ami szélesebb vizsgálati jogkörrel bírna, mint a mai közbeszerzési szervek. Úgy véli: az átfedések az új hivatal, valamint a rendőrség, az ügyészség jogköreiben összeütközéseket okozhatnak, így akár nehezíthetik is az ügyek felderítését. Erre van esély.

Ha belegondolunk: ma sem világos, mely ügyekből csinálnak politikai roadshow-t az illetékes hatóságok, és melyekből nem, máris érthetőek a kétségek. Gond az is, ha nem biztosítják a szervezet függetlenségét, vagy független a szervezet, de pont ezért állítanak egy gyenge embert az élére.

Reménykedjünk: hiteles és tiszta pártok, független ügyészség, rendőrség, erős hivatal, független vezetővel. Olyanok lesznek, mint egy áldott jó gyerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!