Kultúra

2009.10.05. 19:36

Elismerés az építészeknek

Díjakat alapított a Heves Megyei Építész Kamara. Elnökük, Báthory Csaba elmondta: ezentúl október első hétfőjén, ünnepélyes keretek között az Egri Városháza dísztermében adják át az elismerést azoknak a megyebeli kollégáiknak, akik valami nagyszerűt alkottak.

HEOL

Fotós: GAL GABOR - FOTODA

A Kulturált Környezetért díjat a gyöngyösi Orczy-kastély és -kert felújításán, bővítésén dolgozó háromtagú csoport – Kelemen Tamásné, Eperjesi László és Kurta Zsolt – vehette át. Az építészek ugyanezért a munkájukért már megkapták az Europa Nostra díjat.

Az életműdíjat négyévente ítélik oda. Legelőször Thoma Emőkét tartotta erre érdemesnek a vezetőség. Az építésznő az 1970-es évek óta dolgozik Egerben, s a városban több helyütt megcsodálhatók a munkái. Példaként a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnáziumot, s a Budapest Bank épületét emelte ki Báthory Csaba.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Thoma Emőke, Király Róbert és Báthory Csaba Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Arra is kitért, hogy Thoma Emőke jelentős részt vállal az utánpótlás-nevelésben és a műemlékvédelemben. A kitüntetéssel együtt járó plakettet Király Róbert szobrászművész készítette. Emellett oklevelet és jelképes pénzjutalmat vehettek át az építészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!