Kultúra

2009.10.19. 06:17

Herczeg Flóra: Kimondhatatlan boldogság

Átragadt a csodálatos közönség hangulata a szereplőkre is a legendás „István, a király” című Szörényi–Bródy rockopera egri előadásán, melyen Réka szerepét a város szülötte, Herczeg Flóra énekelte.

Egres Béla

– A hazai pályán való szereplés lehetősége végre nekem is megadatott – sóhajtja Herczeg Flóra egri énekesnő, aki A Társulat című televíziós szereplőválogató műsorban nyerte el a klasszikus rockopera talán legszebb szerepét. Hozzáteszi, hogy éppen ezért igazán nagy izgalommal készült a Kemény Ferenc Sportcsarnokban rendezett két előadásra.

Remélte, hogy különleges élmény lesz itthon színpadra lépni ebben a csodálatos produkcióban, de az a szeretet, ami mindannyiuk felé sugárzott a nézőtérről, minden várakozást fölülmúlt.
– Szavakban nem is lehet kifejezni azt a boldogságot, amit főleg az esti előadáson egész idő alatt éreztem.

- Voltak már különleges bemutatóink, például Debrecenben, ahol Koroknai Árpi van otthon, vagy a Felvidéken, Komáromban, ahonnan Vadkerti Imre, Koppány megszemélyesítője és Derzsi Gyuri is származik, de ilyen közönséggel a bemutató óta lezajlott ötven előadás alatt nem találkoztunk. Pedig mindenütt volt siker és ováció, de ilyet, mint itt, Egerben, ahol a nézők az első pillanattól az utolsóig együtt éltek és lélegeztek a darabbal és a szereplőkkel, még sehol sem éltünk meg.

S valóban, A Társulat csapata olyan magas színvonalú produkcióval érkezett a hevesi megyeszékhelyre, melyet ritkán láthat a nagyérdemű. Szikora János rendezésében egészen máshol vannak a hangsúlyok, mint az első, negyed évszázaddal ezelőtti produkcióban. S ehhez az újszerű koncepcióhoz keresték meg annak idején a televíziós műsorfolyamban a legalkalmasabb énekeseket és személyiségeket.

Ez a nagyszabású válogatás olyan csapatot eredményezett, melyről a bemutató óta bebizonyosodott, hogy nemcsak nevében, hanem szellemében is igazi társulat. Olyan együttes, melyben profi színészek, énekesek szerepelnek igazi őstehetségek társaságában. Teszik ezt azon a magas színvonalon, ami a legkényesebb ízlést is maximálisan kielégíti.

Nem véletlen hát, hogy a Herczeg Flóra által oly nagyra értékelt egri közönség nem akarta elengedni a kedvenceket, miután elhaltak az „István, a király” szerves részeként felcsendülő nemzeti imádság, a Himnusz utolsó hangjai. Igazi „standing ovation” búcsúztatta a művészeket.

Az ünneplés csúcspontjaként a szerző, Szörényi Levente is a színpadra lépett. A szereplőknek egyszerű szavakkal köszönte meg a fantasztikus előadást, míg a nézőket „Hajrá Eger!” felkiáltással üdvözölte. Különösen nagy jelentőséget az ad látogatásának, hogy A Társulat-os bemutató óta talán csak háromszor látta a darabot. Az Aréna-beli bemutatón, Szegeden és a kapasvári színházi premieren, s most Eger volt az a hely, ahol megcsodálhatta megújult művét.

Az előadást követően nagyon elégedettnek bizonyult a szerző, aki külön kiemelte, mennyire gyönyörűen énekel Herczeg Flóra, s azt is elmondta, hogy ez az alkalom elég volt arra, hogy ismét beleszeressen a városba, s tervezi, hogy hosszabb időt is eltölt majd itt, bebarangolja az ódon utcákat.

Derzsi György is otthonosan mozgott a városban és az Érsekkert fái közt

Asztrik főpap megszemélyesítője, Derzsi György is hazaérkezett Egerbe. Ő már 1997-ben és 2001-ben egy-egy nyári évadot töltött a hevesi megyeszékhelyen. Előbb a híres Tolcsvay-rockoperában, a „Mária evangéliumában” énekelte Jézus szerepét, utóbb pedig a „János vitéz” címszereplőjeként láthatta a közönség.

Mint az előadást követően elmondta: igazi élmény volt újra sétálni az Érsekkertben és emlékezni a régi szép itt töltött időkre. Különösen azért, mert itt, a „Mária evangéliumának” próbái során ismerkedett meg feleségével, akivel azóta két gyermeküket nevelik. Öröm volt számára, hogy volt színházi öltöztetője is fölkereste most, az „István, a király” előadása előtt.

Mint Rosta Máriától, a produkciót szervező Zikkurat színpadi ügynökség vezetőjétől megtudtuk, lesz folytatás. A címszereplő, Feke Pál koncertet ad hamarosan a városban, melynek vendégművésze természetesen Herczeg Flóra lesz.

Mint az előadást követően elmondta: igazi élmény volt újra sétálni az Érsekkertben és emlékezni a régi szép itt töltött időkre. Különösen azért, mert itt, a „Mária evangéliumának” próbái során ismerkedett meg feleségével, akivel azóta két gyermeküket nevelik. Öröm volt számára, hogy volt színházi öltöztetője is fölkereste most, az „István, a király” előadása előtt. Herczeg Flóra: Ilyet még soha nem éltünk meg Fotó: Lénárt Márton -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!