Kultúra

2009.10.26. 09:58

Jövőre Egerben találkoznak Európa keresztény rádiói

A katolikus rádió főszerkesztője a jelenről és a jövőről.

HEOL

Legelőször 2000. augusztus 19-én szólalt meg a Szent István Rádió, de a folyamatos adásuk az év október 20-ától hallható. Az évforduló kapcsán a rádió jelenéről és jövőjéről Simon György főszerkesztőt kérdeztük.

– Az indulásukkor így fogalmazott Seregély István érsek úr: „Rádiónk célja azonos az Egyház küldetésével: mindenki üdvösségének szolgálata”. Sikerülhet-e mindenki kedvére tenni?
– A kilenc év alatt elegendő tapasztalatot szereztünk arra, hogy mit várnak tőlünk, mit szeretnének hallani a hallgatóink. Igyekszünk ugrásra készek lenni, s változni, ha kell. Ami állandó: a keresztény, katolikus értékrend.

– Mekkora stábbal dolgoznak?
– A szerkesztőséget húszan alkotják, a technikai, adminisztratív és gazdasági dolgozókkal együtt 35-en dolgozunk. A műsorunk több mint 50 százalékban próza, ami a közműsor-szolgáltatókkal szemben kritérium. Az anyagi hátteret a főegyházmegye biztosítja, a műsorrendet az ORTT hagyta jóvá. A vallási műsorokon kívül a mindennapokkal, a közélettel is foglalkozunk.

– Milyen korösszetételű a hallgatóság derékhada?
– Zömmel a középkorúak és az idősebbek hallgatnak minket. Sokan olyanok, akik nemcsak a szentmisére nem tudnak elmenni, hanem a lakásukat sem tudják elhagyni. Természetesen nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatalokat is megszólítsuk. Az Iránytű című magazinműsorunkat hetente kétszer hallhatják, s nekik válogatjuk a fülüknek kedves zenei anyagot. Úgy vélem, hogy az elismerésünket az is jelzi, hogy jövő októberben, a 10. évfordulónkon Egerben rendezik meg az Európai Keresztény Rádiók konferenciáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!