Kultúra

2009.10.17. 18:16

Újra itthon a fél világot bejárt Eötvös Cirkusz

Három éven át külföldön turnézott az Eötvös Cirkusz. Most hazajöttek, és Egerben, illetve a jövő héten Gyöngyösön lépnek fel.

Sike Sándor

Még az 1890-es évek derekán a híres cirkuszdinasztia – a cseh Viniczky család – Magyarországra jött fellépni. Ifjú leánygyermekük, Johanna műlovarnőként kápráztatta el a közönséget. Egy előadás alkalmával Báró Eötvös Ferencz fiatal kadétként látogatott el a cirkuszba. Nyomban beleszeretett Johannába. A nemesi család próbálta megakadályozni a rangon aluli frigyet, de a szerelem legyőzte az akadályokat. Titokban összeházasodtak, az ifjú férj megszökött a cirkusszal, és mint drótkötél-egyensúlyozó lépett fel. A cirkuszi hagyományokat azóta is ápolják az utódok.

Utoljára 2006-ban lépett fel Heves megyében a társulat – tudtuk meg Eötvös Suzytól. A hátrahagyott három év külföldön jó sok munkával telt. A cirkusz a világ olyan részeire is eljutott, ahol még nem jártak korábban. Voltak két nagyon sikeres téli turnén Törökországban, ahol mindkétszer remekül érezték magukat.
– Kicsit félve mentünk oda, mert másik kontinens. Nehéz volt az átjutás a határokon. Az állatok miatt ez három napot vett igénybe. De szerencsére nem volt gond. Az Ázsiából Európába történő visszajövetelünk volt inkább a problémás. Az európai határokon a belépés szigorúbb, pedig innen vittük ki az állatokat – mesélte Eötvös Suzy, aki beszélt arról is, hogy közben nyári turné keretében bejárták Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát és Macedóniát.

A legutolsó télen Párizsban állt a sátruk három hónapig.
– A francia főváros nekünk már megszokott, mert legalább tízszer szerepeltünk ott. Ha az Eiffel-torony előtt megyünk el, már fel sem tűnik – jegyezte meg Suzy, majd kifejtette: nagyon jó a francia közönség, szeretik ezt a műfajt. Igazolja ezt az a tény, hogy Franciaországban színház szinten tartják a cirkuszi belépőjegyek árát.
– Természetesen visszatértünk Magyarországra, mert a legjobb közönség a saját hazai publikum. Most az Eötvös család ifjabb generációja lép porondra. Szeretnénk erősíteni az Eötvös nevet, amit az idősek már megcsináltak – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!