Kultúra

2009.11.02. 15:20

A kultúra végveszélyben van

A Quartet színházi fesztiválon a színjátszás mellett főszerepet kapott a képzőművészet, az irodalom és a gasztronómia is.

HEOL

Egy igen izgalmas kísérletnek lehettek tanúi a Quartet Fesztivál bónusz napján az egri Gárdonyi Géza Színházban az érdeklődők. Amióta egy évvel ezelőtt útjára indult a sorozat Újvidéken, azóta készül egy közös színházi produkció, melyet a négy teátrum két-két színésze próbál találkozásaik alkalmával Laurent Maindon vezetésével. Ennek nyílt próbájára kukkanthatott be a nézősereg ez alkalommal. A francia színházi szakemberrel – aki Csizmadia Tibor egri színidirektorral közösen álmodta meg az egész utazó fesztivált – az érdekes kísérletet követően volt alkalmunk szót váltani.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Lauret Mindon
[/caption]

Mint Laurent Maindon elmondja, igazán érdekes vállalkozásba fogtak, hisz négy egészen különböző méretű és színházi nyelvet beszélő teátrumból érkeztek a színészek. A legnagyobb a szerb színház, amit az egri követ. A csehországi egy kis városi, míg az övék önálló társulat nélküli, egy-egy produkcióra színészeket szerződtető színház. Mégis, e négy intézményből úgy sikerült összeválogatni a Quartet minitársulatát – melyben Egerből Nádasy Erika és Sata Árpád kapott helyet –, hogy már most látszik, mennyire együtt képesek gondolkodni egészen más kultúrkörből érkezett alkotók. Ez a közös munka – Maindon meglátása szerint – arra is bizonyíték, hogy jó úton indultak el, amikor megteremtették ennek a nemzetközi sorozatnak a lehetőségét.

Maindon szerint ma, amikor mindent a gazdasági erőviszonyok határoznak meg bizonyos politikai törésvonalak mentén, akkor a kultúra egész Európában végveszélyben van. Ez ellen pedig minden arra elhivatott embernek föl kell vennie a harcot. Egy ilyen együttműködés pedig a frontvonalba taszítja a résztvevőket. A Quartet bizonyosan nem jelent megoldást erre az égető problémára, de mindenképpen olyan út, melyen érdemes volt elindulni és kötelesség tovább haladni, mintegy példát is adva az európai kultúráért aggódó felelős emberek – nem csak művészek, de politikusok – számára. A Szentivánéji álom Hotel című közös produkció is azért született, hogy felhívja a figyelmet azokra a visszásságokra, melyek a kontinensen élők mindennapjait meghatározzák, vagy megkeserítik.

Mint megtudtuk, az egri színidirektorral közös ötlet óta immár kilencedszer járt a hevesi megyeszékhelyen, s immár otthon érzi magát itt, már megvannak azok a helyek, ahová vissza-visszajár, bár hozzáteszi, hogy kicsit csendesnek találja a város éjszakai életét.

Sata Árpád rálelt az „ősszínész magra”

A Quartet nemzetközi társulatának egyik egri tagja, Sata Árpád nagyon élvezi a közös munkát, azt, hogy ismét lehetősége nyílik olyan improvizatív színpadi megoldásokban kipróbálnia magát, melyek oly ritkán adatnak meg egy színészi pályán. Ez jelenti számára az igazi szabadságot.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Sata Árpád
[/caption]

Negyven év után is tanul új dolgokat a próbák alatt, melyek során sikerült lebontaniuk a rájuk kérgesedett automatizmusokat, s mindannyiukból előbukkant az „ősszínész mag”.  A Szentivánéji álom Hotelben van egy jelenete, melyben gyönyörű magyar néptáncot rop, úgy, mintha hivatásos néptáncos gyökerekkel rendelkezne. Elárulja azonban, hogy ilyennel egyáltalán nem rendelkezik, ám bátyja, még Erdélyben töltött ifjúságuk idején remek táncosnak számított. Szüleik azonban nem engedték, hogy elhagyja szülőfalujukat, így nem válhatott hivatásává a tánc. Sata Árpád pedig – akit viszont elengedtek és színésszé válhatott –, most a nemzetközi produkció eme jelenetében egyfajta emléket, mementót igyekszik állítani fivérének, akinek nem adatott meg a kibontakozás lehetősége.

Lauret Mindon Sata Árpád -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!