Kultúra

2009.11.29. 14:43

Dr. Csernus: cinizmus és puhapöcsök

A puhapöcsnek nem elég, hogy hülyét csinál magából, tovább tolja, mígnem bohóccá válik fenenagy igyekezetében.

HEOL

Dr. Csernus Imre szerint egy igazi férfi ésszel és szívvel is ragaszkodik az álmaihoz, és nem menekül, hanem képes tiszta fejjel, tudatosan is beleugrani a fájdalmaiba. A kendőzetlen őszinteségéről ismert pszichiáter minderről egy gyöngyösi író-olvasó találkozón beszélt.


– Jól érzékelem, hogy „A férfi” című könyvében nem a kiabálós, letolós, jól beolvasós Csernus doktor szólal meg, hanem inkább megengedőbb lett a két évvel ezelőtt megjelent „A nő” stílusához képest?
– Igazából ritmust és stílust váltottam, mert mindig csak szitkozódni egy adott helyzetben nem ildomos. Sokkal jobb mosolygós cinizmussal kezelni a dolgokat, mert sokkal hatékonyabb és ütősebb. A pasik nehezebben szocializálódnak az érzéseik kimondását illetően. Azonban ha egy férfi, miután elolvasta a könyvemet, elhiszi, elfogadja, rájön, hogy ő tényleg puhapöcs, és ezt még ki is meri mondani, és hajlandó a változtatásra, akkor elértem azt, amit szerettem volna. A férfiak eleve durvábban fogalmaznak meg sok mindent, és nekem valójában az a fontos, hogy kimondják azt, ami mindenki számára nyilvánvaló, csak ők egyszerűen nem akarják elismerni. Ha valaki durván akar elérni valamit a pasiknál úgy, hogy nem indokolja meg, miért kemény, az a férfiakból erőszakot és agressziót vált ki. De a finom cinizmussal nem tudnak mit kezdeni.

– Ezek szerint teljesen tudatos a stílus- és hangnemváltás?
– Igen, teljesen tudatos.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Csernus Imre stílust váltott. A pasiknál nem jön be a keménykedés, a cinizmus viszont üt
[/caption]

– Mindezen túl olyan, mintha „A nő” című könyvhöz képest egy kicsit összeszedettebb is lenne „A férfi”. Ennek mi az oka? Talán az, hogy férfiként több mindent meg tudott a saját bőrén is tapasztalni?
– Be kell, hogy valljam, nagyon régóta gondolkodom azon, amit „A férfi”-ben leírtam. Ez nem új keletű dolog, hanem rengetegszer átgondolt, megfogalmazott, kiszélesített eszmefutattás. Mikor hozzáfogtam az íráshoz, úgy érzem, hogy már nem csak példákat kell hoznom, hanem megoldásokat is szerettem volna ajánlani az olvasónak az egyhangúság leküzdéséhez. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy az önbizalmat, megmérettetést, kihívást illetően rutinszerű, szürke, vagy izgalmas életet él valaki.

– Amikor elkészült a nőkről szóló könyvvel, akkor már tudta, hogy a férfiakról is írni fog?
– „A nő” után éreztem, hogy bennem marad egy csomó minden, de ha mindezt hozzáírtam volna, akkora hosszú és sok lett volna a könyv, meg addigra már el is fáradtam. Ezért úgy döntöttem, inkább későbbre halasztom a folytatást. Majdnem két év telt el a két könyv kiadása között, és úgy érzem, „A férfi”-nek megadtam a módját.

– Kivesézte már a nőket és a férfiakat is. Tudjuk a legfontosabb erényeket és hibákat. De mikor tudnak ők jól együtt élni? Mikor működik jól egy kapcsolat?
– A hétköznapi életet illetően fontos a közös élet közös megélése. Ez elengedhetetlen. De ennél is fontosabb, hogy a mindennapokat tudjuk megélni a másikkal, hogy mindketten merjünk beszélni azokról az érzelmi töltetekről, amik bennünk vannak a másikkal szemben. Fontos az is, hogy ne legyünk hajlamosak elengedni a fülünk mellett olyan apró dolgokat, amelyek sok kicsi alapon sokra mehetnek. Ez még annál is fontosabb, hogy két ember kölcsönösen segítse egymást. A belső világ csiszolása, megbecsülése, elmondása mindenképpen a hétköznapok dícsérete lehet. Aki erre nem szán időt, annak el fog úszni a párkapcsolata, ami a kölcsönös tisztelet nélkül nem működik.

– Az írás után mire jutott, hány csoportba sorolhatók a férfiak?
– Nem soroltam csoportba őket, de az biztos, hogy nem ugyanazt jelenti, ha valaki férfi és ha valaki hímnemű. Az utóbbi egy olyan pasi, aki hagyja, hogy a félelmei legyőzzék az élet bármelyik területén, és feladja az álmait. Ahhoz, hogy valaki férfi legyen, az álmok racionális és emocionális fel nem adása kell, az, hogy tudjon a fájdalomba tiszta fejjel, tudatosan  beleugrani. Aki erre képtelen, soha nem lesz férfi. Van olyan pasi, aki karakánul mutatja, hogy milyen erős, de ha közben jön egy kis betegség, azonnal hipochonder lesz, vagy ha fáj a foga, akkor világvége-hangulat lesz úrrá rajta. Az erősnek hitt pasi ilyenkor lufiként robban szét. Tipikus eset, hogy ilyenkor nem elégszenek meg azzal, hogy hülyét csinálnak magukból, még bohócok is lesznek, mert el akarják hitetni a környezetükkel, hogy minden, ami történt, csak véletlen volt.

– Önmaga életében tudja alkalmazni, amit leírt?
– Persze.

– Dolgozik most valamilyen témán?
– Nem szándékozom több könyvet írni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!