Kultúra

2009.12.28. 12:03

Az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig vitézkedtek

Nem elég a látványosság, hitelesnek is kell lenni - vallja az Egri Vitézlő Oskola alapítója és vezetője.

HEOL

Nem elég a látványos megjelenés, annak hitelesnek is kell lennie. Ezt vallja Berecz Mátyás történész-muzeológus, az Egri Vitézlő Oskola egyik alapítója, aki immár a nemzetközileg is elismert haditornacsoport vezetője is.

– A vitézlő oskolát 8–10 tagú baráti társaság alapította 1996 őszén – emlékezik vissza a kezdetekre –, a visegrádi Haditornaklub mintájára. Az első három évünk az útkereséssel telt. Sokáig az sem volt előttünk világos, melyik kor katonai hagyományainak őrzését kellene vállalnunk. Nem voltak olyan szakmai segítők, akik irányt mutathattak volna. Mivel a legtöbb ilyen formáció a lovagkorra koncentrált, ezért logikusnak látszott, hogy az egri várhoz kötődően is, a török időszak felelevenítésére vállalkozzunk.

A Vitézlő Oskola fontos elismerései

2006: Príma díj, Eger

2006: Eger Csillagai

2009: Aranyminősítés

Berecz Mátyás szerint nem volt könnyű a korhű ruhák és fegyverek beszerzése sem, hiszen minimális szakirodalom lelhető fel ehhez kapcsolódóan a hazai könyvtárakban, levéltárakban. Meg kellett találni azokat a kézművesmestereket, akik klasszikus ruházatot, fegyvereket képesek készíteni. Nagy fejtörést okozott a fegyverek használatának elsajátítása is. Arról ugyanis nem maradt fent forrás, hogyan képezték a szablyavívásban jártas vitézeket, miként nézett ki a tradicionális íjászat. Így a most látható haditorna-bemutatók koreográfiájában megtalálhatók a botos tánc lépései éppúgy, mint a vívás néhány alapeleme.

Külföldről is figyelnek Egerre

Az utóbbi három-négy év meghozta a szakmai és a közönségsikert is. Az évi közel száz fellépés eredménye, hogy szakmailag már Egerre figyelnek külhonban is. Így született meg a Civil Csillagok minősítő rendezvény, amelynek központja szintén a hevesi megyeszékhely.

– Régóta igény volt arra – folytatja Berecz Mátyás –, hogy a szakmai hitelesség is mérettessen meg, illetve a katonai hagyományőrzőket információkkal lássák el. Az egy évig tartó minősítésen a benevezett csoportok nemcsak elméleti, hanem gyakorlati ízelítőt is kaptak az általuk képviselt korról. Ez azért is nagyon fontos, mert a fiatalok a legmélyrehatóbb történelmi ismereteket filmek nézésekor, fesztiválok idején szerzik, nem mindegy, milyen kép rögzül egy-egy korszakról. Lényeges, hogy ismerjék meg élőben is a múltat, de az is, hogy ez a kép hiteles legyen. A hazai szakemberek mellett részt vett a munkában Mark Wallis is, aki a londoni Tower történésze.

A folyamatos szakmai felkészülés mellett a Vitézlő Oskola tagjaira nem kevés meghívás teljesítése is vár. Ahogy fogalmaznak, felléptek már az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig, egy tagjuk még IV. Károly boldoggá avatásán is jelen volt Rómában. Jövőre szeretnék ismét feleleveníteni a 2008-ban nagy sikert aratott ostromjátékot, amely – mint ígérik – még nagyszabásúbb, még látványosabb lesz, mint két éve.

2006: Príma díj, Eger

2006: Eger Csillagai

2009: Aranyminősítés

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!