Kultúra

2009.12.25. 15:14

Borszentelés a Bazilikában, Borszalon a szállodában

Vasárnap, Szent János apostol ünnepén idén is megszentelik a borokat. Kedden délután a boros szakma egy másik ünnepre hív: kezdődik az Egri Borszalon.

HEOL

 December 27-én, Szent János apostol ünnepén évről évre megáldják az Egri Borvidékről származó borokat az egri Bazilikában. Nem lesz ez másként most vasárnap sem: délelőtt háromnegyed 10-kor a borlovagrendek, fertálymesterek, a termelők, s a hegyközségek képviselői bevonulásával, majd tíz órakor szentmisével veszi kezdetét a hagyományos borszentelés.

Ennek folytatásaként – várhatóan 11 óra után – az ünneplők átvonulnak a Líceumba, ahol az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának vezetői megteszik az ez évi szürettel kapcsolatos hivatalos bejelentéseket. Az idei „boros” események ezzel még nem zárulnak le: az idei esztendő végére az ugyancsak hagyományos Egri Borszalon alkalmával „kerül pont” december 29-én a Hotel Eger konferenciatermében 16 órai kezdettel.

A program idén rendhagyónak ígérkezik: a szervező Egri Bormíves Céh fiatalabb generációja ugyanis az 1920-as évek hangulatát, a swing-korszakot szeretné megidézni. A rendezők remélik, az érdeklődők is „veszik a lapot”, s maguk is a korra emlékeztető öltözékben jelennek majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!