Kultúra

2009.12.23. 15:12

Összemuzsikálták a tandíjat Ellának

A Babes-Bolyai Tudományegyetemen tanuló kolozsvári lánynak a gyöngyösiek mellett kanadai magyarok is segítettek.

HEOL

Tankó Katalin Ella kolozsvári egyetemista megsegítsére rendeztek jótékonysági koncertet Gyöngyösön a Barátok templomában. A Babes-Bolyai Tudományegyetem Jogi Karán tanuló 20 éves lánynak Kalocsai Mária népdalénekes és Szabó Viola zenész közreműködésével rendezett koncerten több mint 150 ezer forint gyűlt össze. Az adakozáshoz a Kanadában élő magyarok is hozzájárultak 400 kanadai dollárral.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Ella (jobbra) a koncert egyik szervezőjével, Kalocsai Máriával a templomban. A külső hideg nem baj, ha a lelkekben melegség lakik
[/caption]

Ella néhány hónappal ezelőtt kérte a gyöngyösieket - akiket egy korábbi diákcsere-program során ismert meg -, hogy segítsenek előteremteni az őszi szemeszter tandíját, hogy januárban levizsgázhasson. A Babes-Bolyai Tudományegyetemen ugyanis nagyon drága a tanulás.

Az államilag finanszírozott helyért hajt

– Most költségtérítéses szakra járok, ahol 250 ezer forintba kerül egy tanév. Édesapám nyugdíjas, édesanyám pedig háztartásbeli, van négy testvérem, így a szüleim nem tudnak támogatni – mondta Ella. – Ha valakinek van pénze, akkor jól érezheti magát a romániai egyetemeken. Sajnos éppen az idén drágult a tandíj. Rajtam kívül még nagyon sokan vannak, akiknek gondot okoz a szemesztereket kifizetni. Jó érzés azonban, hogy a gyöngyösiek felhívására Kanadából az ottawai magyarok is küldtek pénzadományt. Ha jók lesznek a jegyeim, akkor jövőre átmehetek államilag finanszírozott szakra, ezt nagyon szeretném.

Ha pedig túl leszek a négy éves alapképzésen, akkor a mesterit már munka mellett szeretném elvégezni, hogy pénzt is tudjak keresni.

Tankó Katalin Ella azt tervezi, hogy ha megkapja a diplomáját, akkor közjegyző lesz szülőfalujában, Gyimesfelsőlokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!