Kultúra

2009.12.29. 11:05

Páratlan egyházi kincsek - látványműhely is épülhet

Ha sikerül a terv, a látogatók munka közben figyelhetik meg a resaurátorokat. A páratlan kincsek a vallási turizmus szolgálatában.

HEOL

A Gyöngyösi Szent Bertalan Egyházközség pályázati támogatással szeretné megújítani az értékes műkincseket őrző egyházi kincstárat. Az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) pályázatáról január közepén döntenek, és ha sikert aratnak az egyházi tervek, akkor a kiállítás úgynevezett látogatóbarát attrakciókkal bővül majd.

A fejlesztés keretén belül jelentősen bővülne a látogatótér, ezáltal lehetővé válna a teljes gyűjtemény bemutatása. Új elemként két restaurátorműhely születne, az egyikben ötvösmunkák, a másikban pedig textíliák kapnának helyet. A műhelyek látványműhelyként is szolgálnának, így a látogatók bepillanthatnak az értékes alkotások megőrzésének kulisszatitkaiba.

A vendégek a kiállítási tárgyak helyben készült kicsinyített másait pedig akár magukkal is vihetnék majd. A legfiatalabb korosztályt színes programokkal várná a gyűjtemény, míg a vallási turizmus keretében az érdeklődők megismerhetnék az egyház történetét, és a gyűjtemény kialakításának körülményeit.

A plébánia épületének egy részében elhelyezett kiállítótérhez személyfelvonó is készülne, ezáltal a mozgáskorlátozottak is gyönyörködhetnének a múlt páratlan értékeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!