Kultúra

2009.12.24. 17:34

Sokszínű ünnep a keresztény világban

Hogyan ünnepelnek Japánban, Argentínában, vagy a Fülöp-szigeteken?

HEOL

Spanyolországban a szűk családi kör a pulykasült körül gyűlik össze. Ezután éjféli misére mennek.

A japánok másként ünnepelnek, mint mi, a felkelő Nap országában december 24. nem ünnepnap. Csak az év fordulóján, december 31-én találkozik a család, és ekkor ajándékozzák meg egymást.

Argentínában a gyerekek január 6-án, vízkereszt estéjén az ágy alá teszik a cipőjüket, amiket a három bölcs megtölt édességgel a Betlehembe vezető útjukon.

Az orosz-ortodox egyház a Julianus-naptár szerint ünnepli a karácsonyt január 6-án, ami megfelel december 25-nek, az Úr születésének. Az ajándékokat pedig Fagyapó hozza.

A briteknél a Mikulás december 25-re virradó este beugrik a kéménybe és és eldugja az oda felakasztott zoknikba az egész családnak az ajándékot.

A finneknél a karácsony december 24-én délben kezdődik, amikor Turku városában a karácsonyi békét kihirdetik. Este pedig szaunázni mennek.

Ausztráliában december 25-én reggel adják át az ajándékokat, majd másnap találkoznak a barátaikkal és a rokonaikkal, akikkel egy nagy szabadtéri pulyka-pikniket tartanak.

A Fülöp-szigeteken december 16-tól minden reggel fél ötkor templomba mennek az emberek. Szenteste pedig az éjféli misét is megtartják. Ezután a családdal közösen esznek.

Mexikóban az advent megfelelője a „Psadas”, ami egy vidám és színes utcai körmenet, melynek jelentése, Mária és József szállásának megkeresése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!