Kultúra

2010.03.23. 12:51

Korabeli love story helyszíne volt a Buttler-ház

A Buttler-ház felújítása és átadása okán egyre nagyobb érdeklődés övezi a család történetét és különös házasságukat. De vajon van-e valós alapja Mikszáth híres regényének?

Sz. R.

Buttler János és Dőry Katinka házassága egy igazi love story volt – válaszolta érdeklődésünkre dr. Nemes Lajos, a Heves Megyei Levéltár igazgatója. – A házasságkötés valóban kierőszakolt volt, csak éppen a fiatalok sürgették. Buttler János még Eszterházy püspök segítségét is kérte, hogy mielőbb megtörténjen a nász. Feltételezhetjük, hogy az utód már útban volt. Végül 1792. augusztus 20-án a fiatalok összeházasodtak.

 

– A gyermek azonban meghalt, a házasság pedig ezután magtalan maradt. A fiatalok viszonya megromlott, mindketten szerettek volna elválni - adott magyarázatot a Mikszáth-regény alapjára az igazgató. - Buttler János a válást sürgetve egyik beadványában erőszakra is hivatkozott. Ám nem választották el őket, a gróf hosszú ideig tartásdíjat fizetett alaposan költekező feleségének.

A fiatalok megismerkedésének időszakában az egri Buttler-háznak is volt szerepe a történetben. A család azonban csak 1796-ig birtokolta az épületet, majd János átadta a mostohájának, egy jelentősebb összeggel együtt. A házasság és a per iratai az Egri Érseki Levéltárban olvashatók, köztük az a beadvány is, mely végül Mikszáth Kálmán Különös házasságát megihlette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!