Kultúra

2010.03.15. 03:47

Külföldi karrier kapujában Vásáry André

Vásáry André szekere idehaza már nagyon jól fut. A férfiszopránjával híressé vált énekes most külföldi karrierje kapujában áll.

J. M.

A Csillag születik szoprán énekese, Vásáry André egy több műfajt magában foglaló új lemezt állított, melyen nem a tőle megszokott műfajt hallhatjuk, de a tehetségkutatóban nagy sikert aratott dalai is felkerültek a válogatásra.
– Most jelent meg az első lemezed. Hogyan sikerült az album, s hogyan fogadták a rajongóid?
– A vélemények, amiket eddig hallottam a lemezről, nagyon jók, rengeteg gratuláló e-mailt kaptam. Talán azért is ilyen jó a fogadtatása, mert vannak rajta olyan dalok, amiket a Csillag születik versenyében énekeltem, így azokat már ismeri a közönség. De örülök annak, hogy az albumon sok új dal is van, amiket kifejezetten nekem írtak.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Vásáry André: hálás vagyok a sorsnak, mert két területen is kipróbálhatom magam. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

– A tehetségkutató tévéműsorban nem csak a populáris műfajokban, hanem operában is megcsillogtattad a tudásod. Mit kap az, aki meghallgatja a lemezed?
– Mielőtt valaki megijedne, hogy operalemezt készítettem, mindenkit megnyugtatok: összesen két operaária van rajta, de ezeket is átdolgoztuk, kicsit könnyedebbé tettük. Az albumon vannak kifejezetten gyors ritmusú, nagyon dallamos, fülbe mászó új zenék is.

 

– A könnyűzenével milyen a viszonyod? Mennyire volt nehéz a komoly műfaj után popra váltanod?
– Én a műsorban és a lemez kapcsán is nagyon örülök annak, hogy énekelhettem egy kis könnyűzenét. De amit én éneklek, az inkább olyan „andrés” könnyűzene, vagyis nem a hagyományos értelemben vett popzenét képviselem. Ha meg kellene határozni, akkor azt mondanám, inkább crossover album készült, vagyis átmenet a két előbb említett műfaj között. Tehát az is megtalálja a kedvencét a korongon, aki a nagy ívű dalokat szereti, és az is, aki a gyorsabb, pörgősebb, bulizósabb hangulatot keresi. Mindenesetre nekem egy jó élmény, valamint kellemes és nagy kihívás volt ez a munka. A lemez nagyon feszített tempóban készült, de úgy érzem, egy nagyon jó albumot sikerült összehoznunk.

– A te kívánságod volt, vagy inkább a kiadód szerette volna, hogy a könnyebb műfaj domináljon a lemezeden?
– Amikor elkezdtünk közösen gondolkodni, attól tartottam, hogy a kiadóm hagyományos, komoly dalokat tartalmazó lemezt szeretne tőlem, ők meg azt hitték, nem akarok majd kicsit könnyebb műfajban énekelni. Úgyhogy a mi esetünk egy szerencsés találkozás volt, hiszen mindketten ugyanazt akartuk. Ez nagyon ritka.


– Készülsz lemezbemutató turnéra?
– Nem tudom, erre lesz-e majd időm, mert úgy néz ki, hogy most kezd beindulni a külföldi karrierem is. De erről még nem szeretnék bővebbet mondani. Ám aki megvásárolja az új lemezt, részt vehet egy titkos, exkluzív lemezbemutató koncerten.


– Azt lehet tudni, hogy melyik műfajban várhat rád nemzetközi karrier?
– Egyértelműen a popos, crossoveres vonalon vannak lehetőségeim és esélyeim.


– A színházi karriered is szépen ível felfelé. Hogy érzed magad a Nemzeti Színházban az Ármány és szerelemben?
– Fantasztikusan. Azért is hálás vagyok a sorsnak, mert két területen is kipróbálhatom magam: járok turnézni, fellépni, és ott a színpad, ahol operaénekesként mutatkozhatom be.


– A közeljövőben melyek a további terveid?
– Szeretnék minél több koncertet itthon, de jó lenne, ha a külföldi pályafutásom is beindulna. Az operaénekesi tudásomat sem szeretném elhanyagolni, ha minden igaz, akkor a Művészetek Palotájában lesz majd egy koncertem. Illetve van még egy tervem, karácsony környékén szeretnék egy újabb lemezt megjelentetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!