Kultúra

2010.03.25. 07:04

Lovagterem lehet az egykori várbéli istállóból

Két év alatt 1,7 milliárd forintból olyan látványelemekkel gazdagszik az egri vár, melyek páratlan attrakciókkal csábítanak még több látogatót.

Sz. R.

Az egri vár fejlesztésének alapgondolata 2004-ben fogalmazódott meg, mára túljutott az Észak-magyarszági Regionális Fejlesztési Tanács bírálatán, és nevesítésre vár.

– A vár területének döntő részét érintik az átalakítások – fogalmazott dr. Veres Gábor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója –, hiszen teljesen átépítik a vár belső udvarán található, ma raktárként és műhelyként funkcionáló épületet, megújul a Szép-bástya, funkciót kap a provizori pince, és nyílik egy sétány, mely a belvárosban sétálókat vezeti fel az északi kapuhoz.

A vár belső udvarán álló – ám hamarosan eltűnő – épületnek érdekes története van: a XIX. század végén építették ide, s valójában istállóként funkcionált, amikor a már teljesen romos várban laktanya volt. Ma műhelyek, raktárak szolgálnak benne, ezek átkerülnek a Baktai úton készülő épületbe. Ez a rész pedig egy csarnokká alakul, amelyben fegyverbemutató programok lesznek. Innen nyílik egy lejárat a provizori palota megmaradt pincéjébe, ahol az egri vár ostromának 38 napját bemutató kiállítást láthatnak majd a látogatók.

Ez alatt, az egykori püspöki dézsmapincében egy olyan interaktív kiállítást rendeznek be, ahol szerepet kap az egri szőlő- és borkultúra, de különféle hang- és fényeffektusokkal megelevenednek az Egri csillagok című regény föld alatt játszódó jelenetei is, illetve a 16. századi ostrom mozzanatai. Az épület város felé eső részén egy üvegfalon keresztül lesz majd látható a provizori palota megmaradt része.

– Mindezekkel jelentősen növelhető lesz a látogatottság, akár az esti, akár a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakot tekintve – fogalmazott a múzeumigazgató. – A közvilágítás teljes kiépítésével és több szociális blokk kialakításával pedig új idegenforgalmi funkciók megvalósítására is mód nyílik.

A munkákra két év áll rendelkezésre, addig a vár területének egy része zárva lesz a látogatók előtt, ám az átépítések nem korlátozzák a ma meglévő tárlatok, látványelemek látogathatóságát, vagy a múzeumpedagógiai foglalkozások szervezését.

További részletek a Heves Megyei Hírlap csütörtöki számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!