Kultúra

2010.06.10. 15:29

Egri őrszemek vigyázzák a POSZT-ot

Pécs ilyenkor június első felében immár tíz éve mindig nyüzsgő művészforgataggá válik. Lépten-nyomon színészekkel, rendezőkkel, igazi nagyságokkal találkozhat az idelátogató.

E. B.

Ilyenkor zajlik ugyanis az országos színházi találkozó, közismert nevén a POSZT, melyet idén immár tizedik alkalommal rendeznek meg.

Az utóbbi években az egri teátrum állandó résztvevője a találkozónak, ráadásul idén két produkció, a Máté Gábor által rendezett Csörgess meg, illetve a Maya is meghívást kapott, az idei válogató, Fáy Miklós jóvoltából Pécsre.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fáy Miklós, a POSZT válogatója, az egri társulat erejét emelte ki. Fotó: Egres Béla
[/caption]

Szerdán este került a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadára a Csörgess meg! című mobilrevü, mely igazi dübörgő sikert aratott. A találkozóra mindig is jellemző volt, hogy ide szurkolók érkeznek, akik nagyon tudnak lelkesedni minden színházi produkció, avagy kísérlet iránt. Ez a szerda este azonban még ebből a lelkes hangulatból is kiemelkedett. A pécsi színházat zsúfolásig megtöltő közönség igazi üdvrivalgással köszöntötte az egri művészeket. Akik miután kifigurázták korunk mobil-mániáját, azt, hogy mindennapjainknak keretet szab a maroktelefon használata, fülükön telefonnal jöttek ki a színészbejárón, s pillanatok alatt visszatértek a valós életbe.

A POSZT körforgásában az a szokás, hogy az előző esti előadásokat úgynevezett szakmai beszélgetéseken elemzik szakavatott kritikusok, esztéták, írók, meghallgatva a közönség, de az alkotók véleményét is.

Az egri előadást követő délelőttön Szűcs Katalin Ágnes kritikus, Nádasdy Ádám és Térey János írók voltak az opponensek.  A szakemberek véleménye igencsak megoszlott az előadásról. Volt, aki jobban, volt, aki kevésbé tolerálta azt a fajta rögtönzéseken alapuló színházat, melyet Máté Gábor és csapata elhozott Pécsre. A két író hiányolta a darab megírottságát, mire a rendező frappánsan azt felelte, hogy hazánkban sajnos nincsen olyan drámaíró, akinek a darabját érdemes volna színre vinni. A kritikus talán elnézőbbnek mutatkozott, s igyekezett kiemelni azt a líraiságot, érzékenységet, mely jellemzi az egriek produkcióját. A válogató, Fáy Miklós azt emelte ki, hogy mennyire jól megmutatkozik ebben az előadásban az az erő, mely az egri társulat sajátja.

Éjszakai séták a direktorral

A POSZT ideje alatt persze minden sarkon lehet egriekkel találkozni, különösen most, amikor az egyik darabot már lejátszották, a másik pécsi előadás pedig a küszöbön van. Persze vannak meglepő, vagy tán nem is akkora meglepetést jelentő találkozások is. Egyik este például Csizmadia Tibor színidirektor Sós Tamást, a megyei közgyűlés elnökét és feleségét kalauzolja a pécsi éjszakában, csak hogy másnap már egy kerthelyiség asztalánál Máté Gáborral és Bozó Andreával értékeljék az aznapi produkciót. De alkalom a POSZT arra is, hogy volt osztálytársak újra egy asztalhoz üljenek. Így a Csörgess meg! előadása után végre ismét együtt lehettek, akik hajdan ugyanabban a Máté Gábor osztályban végeztek, s pályájukat Egerben kezdték. Bányai Miklós és Jordán Adél illetve Fenyő Iván például újra egy társaságban ünnepelte, hogy találkozhattak, itt, Pécsett.

A Csörgess meg!-story azonban még ezzel sem ért véget. A délelőtt folyamán Sándor L. István is beszélgetett még Máté Gáborral és az egri színészekkel a Lővey Gimnáziumban.

A Maya Zsótér Sándor rendezésében pénteken este kerül színre a POSZT versenyprogramjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!