Kultúra

2010.06.16. 20:38

Fáy: a színházban mindenki úgy dolgozik, mint az állat

Kétszáznyolcvan előadás és hetvenezer néző. Ezek a rideg tények, de annak ellenére, hogy egy színháznak egyre komolyabb finanszírozási feladatokkal kell megbirkóznia, Egerben ma is csak a művészi színvonal és a közönség szeretete számít igazán.

Egres Béla

Szombaton a Cigánykerék előadása volt az évad utolsó alkalma, amikor a nézők a 2009–2010-es évadban találkozhattak kedvenceikkel a Gárdonyi Géza Színházban. Az őszre készülve azonban még a héten folynak a Prolik próbái. Ma azonban megtartották az évadzáró társulati ülést, mely egyrészt a számvetés, másrészt a jutalmazás és az elismerések alkalma volt. Az ülés filmvetítéssel kezdődött, s az összeállításban megszólalt Fáy Miklós is, aki az egriek két produkcióját is beválogatta a Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Szavai szerint az egri előadásokra az a jellemző, hogy a teátrumban mindenki úgy dolgozik, mint az állat.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Saárossy Kinga színművésznő, aki mostantól a színház örökös tagja, és két duplázó, Szegvári Menyhért örökös tag és közönségdíjas, valamint Ötvös András, az évad színművésze, szintén közönségdíjas. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Csizmadia Tibor igazgató-főrendező, miután a társulat és a vendégek megtekintették a filmet, sorra vette a bemutatókat, s néhány szóban értékelte azokat, nem feledkezve meg a hibák és tanulságok felemlegetéséről sem. Fontosnak tartotta, hogy egyes előadásoknak komoly utóéletük is van a színház falain kívül. Különböző fesztiválokra hívták meg az egri előadásokat, ahol azok igen jól szerepeltek.
– Mozgunk, megyünk, hívnak bennünket. Ez az az élet, mely a színházcsinálást jelenti – fogalmazott a direktor.

Természetesen szó esett a teátrum anyagi helyzetéről is, mely – mint mondta – nem rózsás, de mindent megtesznek a fenntartókkal, a megyei, illetve városi önkormányzat segítségével, hogy fenntartsák a működőképességet és a színvonalat. A pénzügyi részről szólván Csizmadia hozzátette, hogy plusz 15 millió forint volt a bevétel, és 50 millió forinttal kevesebbet költött a színház a tavalyi évad hasonló időszakához képest. A teátrum pénzügyi helyzete azonban még így is hagy kívánnivalót maga után. A problémát enyhítendő, a fenntartó Heves Megyei Önkormányzat az évi támogatási összegen kívül további 20 millió forintot juttatott a Gárdonyi Géza Színháznak, s ezzel átsegítette azt a pillanatnyi nehézségeken - árulta el az igazgató.

Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: tapasztalatai szerint országszerte jól cseng a színház neve, s ezt megőrizni kötelesség, s ehhez lehetőségeikhez mérten hozzájárulnak. Fontosnak tartotta, hogy Csizmadia remekül menedzseli a színházat.

Habis László polgármester hozzátette mindehhez, hogy az állami, az önkormányzati támogatás és a saját erőfeszítések biztosíthatják a fennmaradást még egy ilyen sokszínű, sikeres teátrumnál is, mint az egri. Véleménye szerint imázsformáló intézmény, egyfajta kirakat a teátrum a város és a megye számára egyaránt, ezért is fontos a fenntartók számára.

Ezt követően az ünneplésé lett a színpad. Varga Ottó, a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője a díjakat fölajánló képzőművészek, Korponai Margó, Pataki József és Krüzsely Gábor társaságában adta át a Közönségdíjakat Mészáros Sárának, Ötvös Andrásnak és Szegvári Menyhértnek. A tapsokat követően Ráczné Dr. Horváth Ágnes, az Egri Páholy vezetője ismertette, hogy idén a Páholy-tagok Bozó Andreát és Mészáros Mátét értékelték a legjobbnak.

Ötvös András mindent vitt, de nem érti

Ötvös András láthatóan még nem volt igazán jelen, amikor a társulati ülést követően fogadta a gratulációkat. A fiatal színész nehezen dolgozta föl, hogy hirtelen minden lehetséges díj a nyakába szakadt. Alig öt napja a Pécsi Országos Színházi Találkozóról elhozta a legjobb harminc év alatti színész díját, s most a közönség és a kollégák is őt látták a legjobbnak az egri színházi évadban.

– Azt a mindenit! – ezt ismételgette, vagy azt mormolta maga elé, hogy döbbenetes! Egyszerűen nem talált szavakat arra az érzésre, mely hatalmába kerítette hirtelen, ennyire intenzíven érezve a társulat, a nézők és a szakma megbecsülését.

A színház örökös tagjának választotta a kuratórium (Dimanopulu Afrodité, Blaskó Balázs és Tunyogi PéterBeksi Balázst, a fiatalon elhunyt, szeretett és elismert kiváló színpadmestert. A társulat felállva, hosszan tartó tapssal köszöntötte immár az égi társulatban „dolgozó” kollégát. Az elismerést és a bizony könnyes emlékezést Beksi Balázs, vagy ahogyan mindenki hívta „Bubu” felesége Szűcs Katalin köszönte meg a társulatnak, kérve, hogy olyan szeretettel őrizzék meg emlékezetükben Balázst, ahogyan ő szerette a színházat. Beksi Balázs mellett még két újabb örökös tagja van mától a színháznak Saárossy Kinga és Szegvári Menyhért személyében. A díjátadásnak azonban még nem volt vége, hisz a társulat is megszavazza évről évre a legjobb műszaki dolgozót, illetve az évad színészét. Idén egy 69 és egy 26 éves társulati tag, Danyi Ignác díszítő és Ötvös András színművész vehette át az elismeréseket.

– Azt a mindenit! – ezt ismételgette, vagy azt mormolta maga elé, hogy döbbenetes! Egyszerűen nem talált szavakat arra az érzésre, mely hatalmába kerítette hirtelen, ennyire intenzíven érezve a társulat, a nézők és a szakma megbecsülését. Saárossy Kinga színművésznő, aki mostantól a színház örökös tagja, és két duplázó, Szegvári Menyhért örökös tag és közönségdíjas, valamint Ötvös András, az évad színművésze, szintén közönségdíjas. Fotó: Gál Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!