Kultúra

2010.06.11. 15:58

Még szebb Szépasszony-völgy

Nem kevesebb, mint 360 millió forintból szépül tovább a Szépasszony-völgy, 2012-re itt épül meg Szépasszony-völgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont.

R. M.

Eger önkormányzata 323 millió forint támogatást nyert a Szépasszony-völgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont kialakításához – hangzott el pénteken a megyeszékhelyen, Habis László polgármester és Orosz Ibolya tanácsnok, a közgyűlés idegenforgalmi és marketingbizottságának elnöke sajtótájékoztatóján. A pályázati pénz az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) turisztikai attrakciók fejlesztését szolgáló keretéből származik, a beruházáshoz a város 38 millió forint önerőt biztosít.


Habis László elmondta: a korábbi sikertelen kísérletek után végre eredményesnek bizonyultak a pályázaton. Egerben más fontos projektek – példának okáért a belváros, az Ifjúsági Ház, a tűzoltómúzem fejlesztése – ugyancsak a turizmust szolgálják. Azért Márai Sándor nevét viseli a létesítmény, mert ő kötődött a városhoz, írásai színesen elevenítik meg a jó bort, többek között az egri bort.


Márai alig negyvenévesen, 1941-ben arról álmodott, hogy öregkorában valahol a város környékén, szelíd dombok ölében borospincéje lesz. Azt írta: „Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől.” Ám Márai Sándornak öregkorában nem volt pincéje. Eger ezzel az elnevezéssel szimbolikusan teljesítheti a kiváló, nemzetközileg elismert író kívánságát és az itt megvalósuló irodalmi programokkal Máraira, a jó bor társaságában születő művekre emlékezhet a közönség.


A projekt részeként megújul a völgyben lévő szabadtéri színpad, a nézőtér 600-800 főt fogadhat majd, fedetté teszik a létesítményt, átépítik a vizesblokkokat, öltözőket, s kialakítanak egy, a völgy egészét kiszolgáló információs bázist, látogatóközpontot, ahol a turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) munkaszervezet egy egysége is helyet kaphat. Továbbá, miután az évszázados hagyományokkal bíró szőlő- és bortermelés emlékeinek bemutatása elsődleges szándéka a projektnek, múzeumi kiállítóhely is létesül, interaktív technikával. Főző- és egészségsarkot, mozgó játszóházat és gyermekmegőrzőt is terveznek. A bővülő szépasszonyvölgyi kínálat fontos eleme lesz a Márai-emlékszoba.


A nagyobb gyerekek számára az úgynevezett Fun Grape Park nyújthat újabb kikapcsolódási lehetőséget: ez a három terepszintet elfoglaló ügyességi kalandpark, miközben betölti a játszóparki funkciót, egyúttal a szőlőművelést is bemutatja, a látogatók játékosan, érdekesen elsajátíthatnak egy-egy műveletet. Mindezeken túl kiépítik a szépasszonyvölgyi ökoturisztikai túraútvonalat. A beruházásokkal 2012 első félévére végezhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!