Kultúra

2010.11.27. 13:32

A baba ne nézzen tévét, a kisgyerek se sokat

Vannak anyukák, aki már pici korukban odaültetik a tévé elé a gyereket, addig sincs vele gond, meg egyébként is jól elvan, tetszik neki. Pedig nem jó, ha egy kisgyerek a tévét bámulja.

HEOL

Szakemberek szerint az a nagy mennyiségű kép- és hanginformáció, ami éri őket, a kárukra van, például mert nem a fantáziájukat használják, csupán bambulnak a képernyőre.
– A babák fantáziájának fejlődését és a beszédfejlődésüket is késlelteti a tévézés, valamint a mozgásuk sem fejlődik, hiszen nincsenek ösztönözve arra, hogy odahajoljanak egy játékért – mondja Biáth Péterné védőnő.

– Ráadásul, mivel a babáknak még éretlen az idegrendszerük, a hirtelen villanások akár epilepsziás rohamot is kiválthatnak. A védőnők az óvodáskorú gyerekek szüleinek is azt szokták tanácsolni, hogy – még ha ez nem is egyszerű – korlátozzák a gyerkőcök számára a tévézést, például egy nap egy mesét nézhetnek meg, ami az életkoruknak megfelelő. Az öldöklős történetek legyenek tiltólistásak. Manapság pedig arra is figyelni kell, hogy milyen reklámokat adnak a szünetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!