Kultúra

2010.11.11. 18:21

A bunkofontól a modern mobilig

Az egri Dobó István Vármúzeumban az elmúlt évek mobiltelefon-gyűjteményéből nyílt kiállítás.

V. M.


A mai ember már el sem tudja képzelni az életét mobiltelefon nélkül: mindenhová magával hordja, szinte kétségbeesne, ha a táskájából vagy a zsebéből hiányozna. A ''90-es években még megvoltunk a most már létfontosságú kütyü nélkül, de manapság a gyermek, sőt, az idősebb korosztály is használja a hordozható telefont. Annak idején, amikor 1990 és 1995 között megjelentek az első példányok, el sem hittük volna, hogy a 21. században majd még a töltőnket is magunknál tartjuk, nehogy lemerüljön a mobilunk. A kezdetekkor a nagyobb méretű rádiótelefonokat gyártották, később viszont a cégek egyre szebb és "okosabb" darabokat dobtak piacra, mi pedig kapkodtuk a fejünket, hogy melyiket is vegyük meg.

Az egri Dobó István Vármúzeumban most Mobil-Kor-Történet címmel időszakos kiállítás nyílt, amelyen az elmúlt évek mobiltelefonjait mutatják be – 1995-től 2005-ig. A Gótikus Palotában rendezett tárlatot Némedi Varga Zoltán, a Mobilkor Alapítvány elnöke nyitotta meg. A kollekció mobiljai Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkeztek a hevesi megyeszékhelyre. A vitrinekben különböző típusú, nagyságú és színű telefonokat láthatunk, valamint a gyűjtemény mellett a gyártók történetét is ismerteti a kiállítás. A tárlat nemcsak érdekes, hanem hasznos is: ahogyan a szervező alapítvány elnöke elmondta, a mobil veszélyes hulladéknak minősül, ezért gyűjtése fontos, hiszen ha csak úgy kidobnánk, szennyeznénk vele környezetünket. A telefonok január 31-ig tekinthetőek meg az egri várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!