Kultúra

2010.11.27. 12:11

Az egyetem eszméje a filozófia tanszék konferenciáján

Az Eszterházy Károly Főiskola Filozófia Tanszéke kétévenként tart nagyobb szabású tudományos konferenciát.

HEOL

Tavasszal merült fel, hogy „az egyetem eszméje az európai filozófia történeti, eszmetörténeti hagyományában” kérdéskörét dolgozzák fel az idén – tudtuk meg dr. Loboczky János főiskolai tanár, tanszékvezetőtől. A témaválasztáshoz kapcsolódott az a tény, hogy a főiskola is törekszik az egyetemmé válásra, ezért is lehetett a rendezvény az idei Tudomány Ünnepének központi eseménye.

Olyan, a nemzetközi tudományos életben is tekintélyes filozófusok is elfogadták a meghívást, mint Heller Ágnes, Fehér M. István és Vajda Mihály akadémikusok. Emellett a konferencia díszvendége volt Stumpf István alkotmánybíró, aki bevezető előadásában Eötvös Loránd egyetemmel kapcsolatos gondolatait idézte föl.

– Olyan kérdések merültek fel, mint például az: mi is az európai egyetem hagyománya, különösképpen, ami a humboldti eszmét illeti. Fehér M. István professzor azt hangsúlyozta, hogy milyen nagy szerepe volt a humboldti egyetemi eszmében a kutatás és az oktatás egységének, a kutatás és az oktatás szabadságának, hogy hogyan illeszkedett mindez bele egy humanisztikus embereszménybe – idézte fel a konferencián elhangzottakat a tanszékvezető.

Heller Ágnes igen érdekes előadásában különösképpen aktuális kérdésről beszélt, arról ugyanis, hogy milyen ellentmondásai vannak napjainkban az egyetemi oktatásnak. Ezek a paradoxonok elsősorban abból következnek, hogy kialakult (bizonyos értelemben visszavonhatatlanul) világszerte a tömegoktatás, ami még a felsőoktatásban, az egyetemeken, főiskolákon is jellemző. Szerinte ebben a helyzetben erőteljesen vetődik fel az a kérdés, hogy miképpen lehet mégis a minőséget megőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!