Kultúra

2010.11.20. 17:16

Életük kockáztatásával mentették meg a könyveket

Teljesen felújítják a gyöngyösi ferences rendházat és templomot. A beruházáshoz uniós pályázaton nyertek támogatást, amely a vallási és kulturális turizmus fellendítését is segíti.

Juhász Marianna


Tizenkét évvel ezelőtt a világon egyedülálló kódexeket és egy XIII. századi Bibliát találtak a ferences rendház padlózata alatt. Ezek közül néhányat már kiállítottak, ám a pályázati pénzből most még több, felbecsülhetetlen értékű több száz éves kötetet restaurálnak majd.
Fáy Zoltán, a Magyar Ferences Könyvtár vezetője elmondta: a gyöngyösi műemlék könyvtár nagysága nem a méretében rejlik, hanem abban, hogy a középkortól napjainkig ugyanazon a településen és szinte ugyanazzal a kötetszámmal őrzik a kiadványokat. Mindez a ferenceseknek köszönhető.


Az Európai Unió által is támogatott, mintegy 112 millió forintos felújításnak köszönhetően nemcsak a gyöngyösi ferences könyvtár, hanem a sok száz éves kolostor, a templom és a hozzá tartozó udvar is megszépül.
Magyar Gergely, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnöke hangsúlyozta: a rend életében egy nagyon fontos állomáshoz érkeztek, hiszen az egyházon kívülről nyújtanak most nekik segítő kezet a fejlesztésekhez. Annak munkái a tervek szerint 2012 júliusában fejeződnek be, akkorra azok a helyek is látogathatók lesznek, amelyeket eddig elzártak a turisták, az érdeklődők elől. Ezek közül Kárpáti Kázmér, a gyöngyösi rendház főnöke a beruházás középpontjában álló, a műemlék könyvtárban tervezett felújítást emelte ki. Itt a kódexek restaurálása mellett kiépítenek egy úgynevezett audio guide rendszert, amely az idegen nyelvű látogatóknak segít majd az eligazodásban és a tájékozódásban.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az ország egyik legősibb egyházi könyvtárának darabjait mutatja Sarkadi József, a Ferences Rendtartomány gyöngyösi műemlék könyvtárának vezetője. A restaurálás után újabb köteteket tárnak a nyilvánosság elé. Fotó: Czímer Tamás
[/caption]


Akadálymentesítik és bővítik a látogatói útvonalakat: méltó környezetet alakítanak ki a templomban lévő Vak Bottyán-síremlékhely körül, restaurálják a templomhajó freskóit, fűthetőek lesznek a padok, korszerűsítik a hangosítást, valamint látogathatóvá teszik az 1300-as években épült sekrestyét is. A kvadrumon, vagyis a szerzetesi kolostor belső udvarán az egykori gyöngyösi szerzetes, Páter Kis Szaléz emlékére díszkutat építenek. Ugyanitt gyógynövénykertet is kialakítanak, sőt még koncerteknek is otthont adhat a kert. A templomudvar kriptalejáróját is rendbe teszik, építenek egy új vizesblokkal ellátott kiszolgáló épületet. A pályázati támogatásból arra is jut majd pénz, hogy új képeslapok és imafüzetek is készüljenek.
A nyilvántartás szerint évente eddig 15 ezer látogatót fogadtak a gyöngyösi ferencesek. A többmilliós fejlesztés után azt remélik, hogy ez a szám 26 ezerre nő.

Két ferences testvér köteteit restaurálják

Magyarország legősibb könyvtárának fejlesztése a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány első európai uniós nyertes pályázata.
– Tudományos és könyvtáros szempontból a legérdekesebb Temesvári Pelbárt és Laskai Osvát köteteinek restaurálása lesz majd. A munka során azonban nemcsak a könyvek, hanem a hazai középkori könyvtárismereteink is megújulhatnak – mondta Fáy Zoltán.
A gyöngyösi ferences könyvtár mai berendezését, a könyvszekrényeket a XVIII. században ferences testvérek készítették. Ezt az egyszerűségében is impozáns könyvtári bútort a XIX. században építették tovább. A könyvtári gyűjtemény a rendház államosításáig folyamatosan gyarapodott, legutoljára 2005-ben bővítették újabb kötetekkel. Az első és második világháborút épen vészelte át, és a ferencesek életük kockáztatása árán az 1904-es tűzvésztől is megmentették a könyveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!