Kultúra

2010.11.22. 15:39

Ezermilliárdos teleszkóp a Mátrában?

Jó esély van rá, hogy a Mátrában épülhet meg az „Einstein Teleszkóp”, amely fontos szerepet játszhat a gravitációs hullámok észlelésére alapozott új tudományág, a gravitációshullám-csillagászat kialakításában.

HEOL

Az EU támogatásával közel 4 milliárd euróból tíz év alatt egy olyan új, nagy kutatási központ épülhetne fel, amely mintegy 50 évig üzemelne. A lehetséges négy helyszín között a Mátra hegység is szerepel - tudatta az MTA KFKI, Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet.

A modern fizika egyik legfontosabb problémája a gravitációs hullámok létezésének közvetlen igazolása, amire napjainkban gigantikus méretű, szuperérzékeny berendezések és nemzetközi kutatócsoportok hálózata tesz kísérletet. Az Einstein Teleszkóp program arra törekszik, hogy a térről és időről kialakított elképzeléseink helyességét érintő tudományos kérdések megválaszolását követően Európa vezető szerepet játszhasson a gravitációs hullámok észlelésére alapozott új tudományág, a gravitációshullám-csillagászat létrehozásában, mely a kozmoszról alkotott jelenlegi elképzeléseinket lényegesen átalakíthatja.

Ha nálunk valósulna meg az ET detektor, az szinte elképzelhetetlen tudományos, műszaki, ipari és gazdasági húzóágazat megjelenését jelentené a szűkebb és tágabb régióban. Az Einstein Teleszkóp helyszínének eldöntésekor a geológiai adottságokon túl fontos szerepet kap a fogadó állam kormányának, tudományt támogató szervezeteinek és kutatóinak összehangolt erőfeszítése.

Az Einstein teleszkóp-program november 23–24-én Budapesten, az MTA székházában tartja idei tudományos tanácskozását. A budapesti tanácskozás egyik legfontosabb célja, hogy a lehetséges tizenegy európai helyszín közül kiválassza a négy legjobbnak tűnőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!