Kultúra

2010.11.06. 15:25

Megújult a nagy múltú Archívum

Megújult formában látott napvilágot a Heves Megyei Levéltár nagy múltú Archívum-sorozatának legújabb száma. A sorrendben 19. kötet több érdekességet is tartalmaz.

Sz. R.

- Külsőben az eddigi fekete színt felváltotta egy vidámabb árnyalat, amire rákerült a megyecímer. A terjedelme szinte a duplája a korábbiaknak. Több külsős szerző tanulmányának is helyet adtunk, ahogy tesszük ezt a jövőben is. Tervezzük az évenkénti rendszeres megjelentést, így a jövő évi kötetbe márciusig várjuk a publikációk beküldését - ismertette az újdonságokat dr. Nemes Lajos levéltár-igazgató.

A legújabb kötetben olvasható értékes tanulmány Varkoch Tamás végvári tiszt pályafutásáról, az egri hegyrendészetről, a bükki és mátrai bútorkészítő központokról, az egri Szent József-kultuszról és Lenkey Károly életéről. Igen aktuális a Dobó-szobor története, de szólnak írások az egri lengyel katonai kontingensről és a zsidók kitelepítéséről is. Forrásközléseket, életutakat, könyvismertetőt is tartalmaz az Archívum.

A kiadvány nemcsak a szűk szakmának, hanem mindenkinek szól, akit érdekel a múltkutatás vagy hobbi formájában. Épp ezért igyekeznek nem csak a szakmabeliek számára elérhetővé tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!