Kultúra

2010.12.12. 19:24

Közösségformáló erő lett a Páholy

Az Egri Páholy elmúlt 14 évének betetőzése és megkoronázása volt az az este, melyet az egri teátrumot támogató kör szervezett szombaton a színházban a Prolik című Csiky Gergely mű előadását követően.

E. B.

A házigazda ez alkalommal az Eszterházy Károly Főiskola volt, s ennek megfelelően az intézmény és annak képviselői főszereplőivé váltak az összejövetelnek. Mint Ráczné dr. Horváth Ágnes, az Egri Páholy ügyvivője elmondta, mostanra minden összeérett, amiért majd másfél évtizede dolgoznak. Közösséggé, sőt közösségformáló erővé vált a páholy.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Az este egyik meglepetése Andy Vajna volt. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Az országos és a helyi politika jeles képviselőin túl az Eszterházy Károly Főiskola és annak rektora, dr. Hauser Zoltán jóvoltából a magyar tudományos élet nagyjai, illetve a honi színjátszás és a világ filmművészetének egy-egy kiválósága is a társaság tagjává vált csakúgy, mint a legkiválóbb borászok egyike, mégpedig dr. Lőrincz György, a 2009-es év bortermelője, aki személyével és szép boraival is emelte az est fényét.

Megtisztelte jelenlétével a páholytagságot dr. Stumpf István alkotmánybíró, s jelen volt dr. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár, aki kedves kötelességének tett eleget, amikor az EKF történelem-földrajz szakos, mesterképzésben részt vevő hallgatójának, Tóth Edinának átadta az intézmény 2500. laptopját. A Páholy-partin jelen volt a megyei közgyűlés alelnöke, Szabó Róbert és Eger polgármestere, Habis László is.

A páholytagokat már a színházi előadás két szünetében is különleges programok várták. Az elsőben kiállítás-megnyitó, a másodikban pedig az Egerfood termékbemutatója Kiss Attila, az Egerfood Regionális Tudásközpont főigazgatója és Nagy Lajos a Hesi Kft. igazgatója prezentálásában.

Az előadást követően a közönség még többet tudhatott meg az EKF életéről, munkájáról, terveiről, sőt megismerkedhettek azokkal a művészekkel, akik az intézmény berkein belül muzsikálnak. Így meghallgathatták a Nagy Zoltán vezette Agria Voces zenekart, Hegyesi Hudik Margitot, illetve Herczeg Flóra adott ízelítőt Gonda László kíséretében a Presser Gábor dalaiból összeállított műsorából. Mellettük a főiskola Egres Néptáncegyüttesének szólistái is bemutatkoztak.

Megszólalt és A prolik című előadásról vallott a darabbeli anya és lánya, Bozó Andrea és Mészáros Sára. Az este meglepetése azonban a Nemzet Színésze, a kiváló Haumann Péter, valamint a világ filmművészetének egyik legvagányabb producere, Andy Vajna volt. Ők szakmájukról és szerelmükről, a színészetről illetve a filmről meséltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!