Kultúra

2011.02.03. 18:18

Igazgatóváltás: népszínházi fordulat Egerben

Az új direktor, Blaskó Balázs ismertette terveit a Gárdonyi Géza Színházban. Az ülésen többen is jelezték: nem értenek egyet az iránnyal, és az igazgatóváltás módjával sem.

HEOL


A héten immár második alkalommal hívtak össze rendkívüli társulati ülést a Gárdonyi Géza Színházban. Az új direktor, Blaskó Balázs elmondta: klasszikus, konzervatív, nemzeti népszínházat szeretne megvalósítani Egerben. Kiemelte: pozitív üzenetekre törekszik egy szerethető és látogatható teátrumban.
– A legfontosabb, hogy mivel engedjük haza a nézőt előadás után. Ha egyszerűen csak összemegy a függöny, az kevés. Tiszteletre, szakmai alázatra van szükség. Én az ízlés, stílus, vélemény, magatartás, példa láncolatot gondolom helyesnek, hogy valódi, nagy sikereket érhessünk el. Akkor nem csak 150-en ülnek be a 417 férőhelyes nézőtérre, és szünetben nem megy majd haza 80 ember. Szolgálni kell a nézőt, s nem lehet Egerben olyan előadást produkálni, amire nincs igény.


A korábbi évekre utalva az új igazgató elmondta, hogy tiszteli és elismeri az eddig elért eredményeket, ám ő a Csizmadia Tibor által meghatározott irányvonalhoz képest 180 fokos fordulatot szeretne. Blaskó Balázs szerint ugyanis a közönségnek nem azt kell bemutatni, amit az utcán is láthatnak, hanem példát kell mutatni, olyat, amiből az emberek erőt meríthetnek a mindennapokhoz. Az ő habitusa és ízlésvilága szerint érzelmeket kell kiváltani a publikumból, katartikus élményt adva. Kiemelte azt is: elsődleges célja a társulat egyben tartása, mindenkire számít a színészektől kezdve a fodrászokon át a lakatosokig.


– Szeretnék mindenkivel személyesen elbeszélgetni – szólt a színészekhez, dolgozókhoz a direktor. – Úgy gondolom remek társulat van Egerben, ezért szeretném ha mindenkivel átbeszélhetnénk, milyen irányban haladnánk tovább. Én mindenkinek fel fogom ajánlani a szerződést, sokatokra már konkrét szerepben gondolok. Azt kérem, gondoljátok át, hogy hogyan tudnánk együtt dolgozni. Szükségem van az „igen”-ekre, de a „nem”-ekre is, hogy kialakíthassuk a következő évadot.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Blaskó Balázs számít az igenekre, de lesznek nemek is. Fotó: Gál Gábor
[/caption]


Az igazgató elmondta: egészséges hierarchiára törekszik, s szeretne javítani a kommunikáción, mert az utóbbi években nem érezte az egységet. Fontosnak tartja kiegyensúlyozottabb foglalkoztatást és azt, hogy az egész megyébe eljusson a színház. Odafigyelne arra, hogy a teátrum megjelenjen Gyöngyösön, Hatvanban, Pétervásárán és Hevesen is. A színház struktúráján is változtat: a társulati ülésen bemutatta Farkas Évát, aki gazdasági tanácsadóként dolgozik majd az intézményben.


A tánctagozat létének kérdése különös pikantériát is adott az ülésnek, hiszen annak vezetője, Barta Dóra is pályázott az igazgatói posztra. Az új direktor róluk külön is szólt, hangsúlyozva: rájuk is számít, bár nem feltétlenül külön élő társulatként, hanem inkább a tánctagozat-jelleget erősítené. Az igazgató beszéde után újra, többször is előjött a táncművészek sorsa. Szegvári Menyhért rendező szerint egy színvonalasan dolgozó együttesről van szó, nem külön személyekről. Blaskó hangsúlyozta használni kívánja a tánctagozatot, de nem egy kortárs művészegyüttesként, mert szerinte a város kicsi ehhez. A vita ott tűnt lezártnak, amikor az igazgatótól elhangzott: tánctagozat mindenképpen lesz, esetleg a tagjai változnak.

A gyors váltás példa nélküli

Az ülés másik vitatott pontja a gyors igazgatóváltás volt. Kaszás Gergő, aki 9 éve tagja a társulatnak elmondta: példa nélkülinek tartja az eljárást, miszerint nincs átmeneti időszak, azaz Csizmadia Tibornak február 1-jével távoznia kellett. – Elképesztőnek tartom, hogy a fejem fölül lecserélik a tetőt. Úgy érzem, lélekben, februártól már én sem vagyok tagja a társulatnak – mondta a színész, hozzátéve: természetesen hivatalosan tag és a szerződésében vállaltakat teljesíti.


A közös jövőnél aztán a megfogalmazódó irányvonal váltott ki vitát. Ötvös András nyíltan kijelentette: nem szeretne tovább itt dolgozni. Utána Kelemen Csaba kért szót, s tapasztalatból mondta, hogy egy direktor-váltás soha nem zökkenőmentes, de kár előre tiltakozni. A hosszúra nyúló vitában elhangzottak érvek az irányváltásról pro és kontra. A beszélgetés végén Jónás Péter dramaturg hűtötte le a kedélyeket. Megkérte a jelenlevőket ne vádoljanak senkit, hiszen mindenkinek felajánlották, hogy szabadon döntsön.
Társulat és tánctagozat tehát biztosan lesz, a kedden kezdődő személyes beszélgetések után pedig kiderül: kik alkotják jövő évadtól a Gárdonyi Géza Színházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!