Kultúra

2011.03.10. 17:12

Tovább erősítik a borváros-jelleget

Bár december végével lezárult a „2010, a Bor Éve Egerben” elnevezésű programsorozat, a város tovább kívánja erősíteni a megyeszékhely szőlő- és borváros-jellegét – hangzott el Habis László polgármester sajtótájékoztatóján.

Kühne Gábor


A Bor Éve Egerben rendezvénysorozatot értékelő sajtótájékoztató vendége volt Gál Helga, hazánk uniós elnökségének hivatalos sommeliere. Mint itt hangsúlyozta, a magyar elnökség alatt a bor kiemelt szerepet kap, mindent megmozgatnak annak érdekében, hogy ráirányítsák a figyelmet. Lényeges ugyanakkor – húzta alá –, hogy mindvégig a minőségre koncentrálnak. Szerencsére, ebben a kérdésben teljes összhangot mutatott a hazai borásztársadalom.


Elhangzott: a jobb kommunikáció érdekében a borvidékek helyett nagyobb egységek, a borrégiók kaptak, kapnak bemutatkozási lehetőséget. Ebből öt van, Eger Tokajjal, a Mátrai és a Bükki Borvidékkel alkot egyet. – A második félévben a lengyelek veszik át tőlünk az elnökséget, célunk, hogy ezen időszak alatt is magyar borok kerüljenek a delegációk asztalára – tette hozzá Gál Helga.


A bor éve kapcsán Habis László elsősorban a borászok, illetve a borászok és a vendéglátósok közötti összefogás jelentőségét hangsúlyozta. Emlékeztetett: dr. Lőrincz Györgynek az „Év bortermelőjévé” történő megválasztását követően vetődött fel a rendezvénysorozat megszervezésének gondolata a város és az egri bor imázsának javítását támogatandó. Ezt a gondolatot pedig az idén is tovább szeretnék vinni – mutatott rá a megyeszékhely polgármestere.


Mint megtudtuk, 2011-ben is meghirdetik a kirakatversenyt, de a város feltett szándéka, hogy a közterületeken szintén helyet kapjanak a borral kapcsolatos különböző figyelemfelhívó attrakciók, s megmaradjon vagy lehetőség szerint bővüljön az egységes borlap is. Kiemelkedő esemény lesz az uniós vidékfejlesztési igazgatók júniusi egri konferenciája is, ahol ugyancsak nagy szerepet szánnak a boroknak.

Tematikus év

Tavaly mintegy 40 borral kapcsolatos esemény kötődött a tematikus évhez. Tíz étteremben tizenöt pincészet részvételével egységes, kedvezményes borlapot vezettek be, a belvárosi kirakatversenyhez 38-an jelentkeztek, az Egerben házasságot kötő párok pedig egy-egy palack Nászbort is kaptak, de az öt borász által kifejezetten a „Bor Éve” apropóján összeállított közös Olaszrizling is e sorozatot szinesítette.


Dancsok Ágnes, az egri TDM megbízott menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületével közösen a turisztikai szezonban garantált borkóstolókat szerveznek a völgyben, míg dr. Gál Lajos egri borász az Egri Bikavér fehér párjának szánt Egri Csillag jelentőségét ecsetelte, hozzátéve: a Bikavér-ünnepen már e cuvéenek is szerepet szánnának. Reményének adott hangot, hogy a pincészetek és éttermek összefogásának gyümölcseként mindenütt kerül az asztalra egy-egy palack „ház bora” is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!