Kultúra

2012.02.22. 06:11

Mese-mese mátka, jogdíjas szabályka

Szerzői jogdíjat kell fizetni a könyvtárakban, könyvesboltokban nyilvánosan felolvasott mese után, ha a szerző halála után még nem telt el 70 év és a rendezvény belépődíjas.

Szuromi Rita

A jogszabályi változás a szerzőknek vagy örökösöknek bevétel, a mesedélutánok szervezőinek viszont gond. Aki nem akar fizetni, az csak a népmesék és régi, klasszikus mesék közül válogathat, azok nem jogdíjkötelesek. A szerzői jogdíj a résztvevők számától, a jegybevétel összegétől, a mesélő fellépti díjától függ, az induló összeg 2700 forint.

– Most büntetjük a kortárs szerzőket? – kérdez vissza a hír hallatán Patkó Istvánné, a kiskörei városi könyvtár vezetője. – A bibliotékák rendkívül feszített költségvetéssel dolgoznak évek óta. Ha a könyvtárakat terhelik a kortárs meseszerzők jogdíjának kifizetésével, olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy inkább a régi mesékből válogatunk. Ezzel büntetik a ma élő szerzőket, akik megérdemelnék, hogy teret kapjanak.

Anga Mária, a megyében élő legismertebb meseíró azt mondja, őt nem érinti ezt a jogszabály, hiszen azon szerzők közé tartozik, akik saját meséiket olvassák fel.

– Soha nem volt még belépődíjas rendezvényem. Én annak örülök, ha azok a mesék, amikben én élek, eljutnak a gyerekekhez és ott megértő fülekre találnak. E szakmában és főképp vidéken a belépődíjas rendezvények ismeretlenek – fűzi hozzá.

A megkérdezett vidéki kultúrház-vezetők szerint azok az események, amelyek helyi gyerekeknek szólnak, mind ingyenesek. Ha előadóművész érkezik, akinek a műsora belépődíjas, akkor szerintük neki kell gondoskodnia a jogdíjak kérdéséről.

Ezek is érdekelhetik