Kultúra

2015.02.02. 14:55

Életre kel a rosszcsont, apró kobold

Pumukli mulatságos kalandjait most először láthatja Magyarországon színházi közönség. Az első előadás kedden lesz a Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadán.

HEOL

Fotós: Gal Gabor +36303330726

Február 3-án látható először a Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadán a teátrum és a Babszem Jankó Gyermekszínház közös produkciója – a Pumukli – Baráth Zoltán rendezésében. A címszereplőt Klepács Andrea kelti életre.

– Gyerekkoromban nem szerettem a mesét, a koboldot, akinek mindig a csínytevésen jár az esze – árulja el. – Aztán megszületett a kisfiam, aki igazi rosszcsont, de valójában nem lehet haragudni rá, és most már mindent értek... Érdekes feladat, hiszen három báb is szerepel az előadásban, van pálcás, bunraku és marionett, úgy gondolom, hogy utóbbi az igazán nagy kihívás.

- Nagyon szeretek bábbal dolgozni, izgalmas felfedezni, hogyan, milyen mozdulatokkal lehet kifejezni valamit, mivel itt nincs mimika, és a gesztusok is kötöttek, jóllehet a figura tud „repülni”, vagy éppen bárhonnan előbukkanni, de mégis rá kell jönni, hogy kell élettel megtölteni a karaktert.

- Időközben persze megszerettem a mesét és természetesen magát Pumuklit is. Rájöttem, miből fakad a rosszasága, az, hogy nem tud nyugton, egy helyben ülni. A történet is szívmelengető, ahogy az apró kobold megszínesíti az egyedülálló Éder életét, megmutatva, milyen az, ha szerethet valakit az ember, s viszont szeretik. Mert a magánynál mindig jobb, ha van egy társunk. Nagyon sok pluszt ad, hogy a stúdiószínpadon játszunk, közel a nézőkhöz – ami a Babszem Jankós előadásoknál persze nem ritka –, ám ezúttal színházi körülmények között, egy intim térben, ahol bizonyos értelemben kiszámíthatatlan a gyerekek reakciója, mi az, amihez hozzá akarnak majd szólni... Kíváncsian várom a bemutatót.

Pumukli – először magyar színpadon

- Pumukli figurája 1963-ban született meg, Ellis Kaut meséje először könyvben, majd filmen aratott nagy sikert. 2009-ben vettem fel a kapcsolatot a szerzővel, mit szólna, ha színházban is bemutatnánk a kis kobold történetét? – meséli a rendező. Akkor nem valósult meg ez a terv, de nem tettünk le róla, s most nagy örömünkre műsorra kerül. Pumukli mulatságos kalandjait most először láthatja Magyarországon színházi közönség. Ellis Kaut csibész, ám szeretnivaló figurája huncutságaival valóságos csodavilágba repíti a publikumot.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Éder mester szerepében Sata Árpád Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!