Kultúra

2015.02.15. 16:35

Mind megkapták, amit „reméltek”

A Novaji Általános Iskola udvarán már korán reggel kezdetét vette a disznóvágás, délelőtt pedig útnak indult a kormos arcú sereg.

J. H.

A „Remélés” országszerte egyedülálló hagyománya a településnek, melynek lényege, hogy a helybéli fiúk házról házra járva bekormozzák az ott lakók arcát, a kormozásért pedig különféle étkeket: pogácsát, hurkát, kolbászt, szalonnát, tojást, pálinkát kapnak, melyből a menet végén farsangi lakomát rendeznek. Aki kormos arcát nagy nehezen megtisztítja, az a hagyományok szerint lemossa magáról a betegségeket és a rontásokat is.

- Már tíz éve minden alkalommal részt veszünk a baráti társasággal a remélésen, mert itt mindig jó hangulat kerekedik – mesélte a 24 éves Hegedűs József, „köszörűs”. A menetben sétált a remélés mennyasszonya és vőlegénye is, igaz, a szerepek kissé felcserélődtek és az ara ruhája is borfoltos lett a hosszú úton. A kitartó seregnek zenés kíséret mellett egyik háztól még tyúkot is sikerült zsákmányolnia.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

- Minden évben nagy szeretettel várom őket, előre készülök és sütök nekik – árulta el a pogácsát kínáló Ferenc Miklósné. Az esti farsangi „cuhárén” hajnalig mulathattak a jókedvű novajiak.

Címkék#Novaj
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!