Kultúra

2017.04.11. 17:00

Szélben kedvenc verseink

Versposztok lobogtak a Dobó téri függőn.

Juhász H.

Már tudjuk: ha április 11-e, akkor a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár költészet napi programjával találkozhatunk a Dobó téren, versfüggővel, játékokkal, műsorokkal fűszerezve. Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a könyvtár igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: a költészet napján nem csak József Attila születésnapját, hanem minden költőt és írót ünnepelhetünk. A téren egri gimnazisták, vers- és zeneszerető fellépők várták az érdeklődőket, miközben a versfüggőn kedvenc verseink lobogtak a szélben. Kelemenné Csuhay Zsuzsanna szerint a fiatalok műsora is azt bizonyítja: a diákok szeretik a verseket, olvassák és értelmezik is őket. Az Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete is ünnepelt: izgalmas előadásokkal készültek.

A Líceum aulájában színes papírokra függesztettek ki verseket, melyről dr. Körömi Gabriellát, a tanszék oktatóját kérdeztük.
– Nem véletlenül szerveztük a magyar szakosak szakhetét erre a hétre. Sokat gondolkoztunk, hogy mivel készülhetnénk a költészet napjára, amivel megszólíthatjuk az embereket – mesélte. Épp ezért született meg egy skót költő installációjának ihletésére – amit dr. Kusper Judit, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója is átvett és újragondolt csoportjával – ez a versfa a költészet napjára. Dr. Kusper Judit elárulta, az izgalmas előadásokkal teli Magyar Szakhetet már jó ideje szervezik a hallgatókkal, s nem titkolt céljuk, hogy a bemutatók által a fiatalok bepillantást nyerjenek olyan kutatási területekbe is, amelyekre az oktatás keretein belül nem kerül sor.

– Az én választásom a szimbólumkutatás témakörére esett. Bár a szimbólumok elő-elő kerülnek különböző tantárgyaknál, mégis így, összefoglalva nem találkoznak vele a hallgatók. Népszerű a téma, a populáris irodalomban is rendszeresen felbukkannak akár titkos szimbólumok is. Igyekszem ezeket összefogni, elhelyezni egy kultúrtörténeti hagyományban, s így átvezetni az irodalomba a mesék világán keresztül – osztotta meg velünk előadása előtt dr. Kusper Judit.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár évek óta „posztol verset a térre” Fotó: Berán Dániel
[/caption]

A Dobó tér sem maradt versfüggő nélkül a költészet napján – ahogy már hosszú évek óta – a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár invitálta programokra fiatalokat, idősebbeket.
– Évek óta itt ünnepeljük József Attila születésnapját, a költészet napját, de természetesen minden költőt és írót. Vártuk a város lakosságát, hogy a versfüggőn elhelyezzék kedvenc verseiket és megszólítottunk általános és középiskolásokat is, hogy jöjjenek el és készüljenek egy kis meglepetéssel erre a napra – nyilatkozta Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, igazgatóhelyettes. Így tett az EKE Gyakorlóiskolája, az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium és Gimnázium, Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium. Fellépett a Kőporos zenekar, valamint Hevesi Mónika és barátai, tanítványai is, az Andornaktályai Ifjú Citerások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!