Kultúra

2017.06.21. 15:30

A színek harmóniája sokakat magával ragad

Demeter Tünde selyemfestőt mindig vonzotta a rajz és a színek gazdag világa.

T. B.



Nemrégiben Bélapátfalván nyílt kiállítás Demeter Tünde selyemre festett mandaláiból. A szilvásváradi alkotó tárlata július 15-ig tekinthető meg a Gesztenyés Kiállítóházban.



– Régóta foglalkoztat a szépség, olyan alkotások készítése, amely tetszik és másokat is gyönyörködtet. Két, két és fél évvel ezelőtt ismerkedtem meg a selyemfestéssel az interneten. Bodó Liza tanfolyamának segítségével tudtam meg, milyen a színek harmóniája, mi a színek, formák jelentése. Naponta elmélyedek ebben, hiszen mindig megkérdezik, mi mit jelent a mandalában – mondta Demeter Tünde.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az alkotó és művei a tárlaton Fotó: Skultéti Imre
[/caption]

Kifejtette, egyre bővül a kör, akiket érdekelnek a mandalák. Egyesek színezőkkel ismerkednek velük, mások filccel, egyéb technikával készítik őket, mindenki különböző szinten áll, de művészi színvonalon még kevesen vannak. A mandalák népszerűsége viszont emelkedik, tablók hátterei, éttermek falán láthatók, kiállításokon mutatják be őket.

– Az érdeklődők kétféleképp választanak: vagy nincs információjuk a jelentésükről, és a színharmónia fogja meg őket, így hangulatuk szerint választanak, vagy vannak információik, ismerik kultúrtörténeti mélységüket, esetleg spirituális vonatkozásaikat – magyarázta Demeter Tünde.

Elárulta, ha nem megrendelésre készíti az alkotást, ő is hangulata szerint fest, ha feldobódott, pirosat, narancssárgát, de télen például a kék különböző árnyalatait használta. Ha a megrendelő témával érkezik, akkor azt festi, de előfordul, hogy születési adatok alapján, számmisztika segítségével állítja össze a színeket, kihez mi passzol, vagy kinek mi hiányzik.

Még nem járt Indiában

Demeter Tünde 26 éve pedagógus, a szilvásváradi iskola tanítója. A rajz, a színek mindig jelen voltak az életében, s a gyerekekkel is igyekszik megszerettetni a képzőművészetet. Szabadidejében alkot. Elárulta, nincs két egyforma mandala, hiszen ha a motívumok azonosak is, a színekben, amelyeket ő kever ki, óhatatlanul is van eltérés. Indiában még nem járt, de reméli, egyszer sikerül eljutnia az országba.

Az alkotó és művei a tárlaton Fotó: Skultéti Imre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!