Kultúra

2017.06.24. 15:44

Következmények nélkül kavarhattak

Aki hétvégi programként a 13. alkalommal megrendezett polgármesterek főzőversenyét választotta, jól döntött.

B. K.

A már megszokott helyszínen, az óvoda előtti utcarészen már reggel hét felsorakoztak a csapatok, hogy nekilássanak a sütés-főzéshez.
Idén 24 önkormányzat jelezte a részvételét. Sokan érkeztek a Felvidékről és a Vajdaságból is.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Az ízekre nem lehetett panasz Fotó: Barta Katalin
[/caption]

Az ünnepélyes megnyitón Zagyva Ferencné polgármester köszöntötte a vendégeket, s mutatta be a versengő polgármestereket, valamint a rendezvény védnökeit, s a zsűri tagjait. Dél körül, amikor az ítészek elindultak az ételeket végigkóstolni, már mennyei illatok terítették be a környéket, s a ligetes helyszín is megtelt éhes látogatókkal.

A sirokiak kondérjában ezúttal Sárkány sóhaj névre keresztelt zöldséges, gombás, húsos ragu kínálta magát, a parádiak kapros tejfölös töltött káposztával rukkoltak elő.  A felvidéki gömörligetiek ínycsiklandó rablóhússal készültek, míg Gömörpéterfalva csapata füstölt vadmalacot főzött gömöri golyókkal, azaz káposztával töltött gombóckákkal.

Egercsehi alkalmi szakácsai egy igazi nyári étellel, töltött paprikával csábították a vendégeket.Természetesen ezúttal sem hiányoztak a palettáról  a nagy klasszikusok: a csülkös babgulyás, a pacal,- birka, szarvas- és egyéb pörköltek.

Döntött a zsűri

A zsűri döntése alapján a balatoniak szürkemarha pörköltje végzett az első helyen, amit túrós csuszával tálaltak. Második lett a bodonyiak töltött káposztája, míg a harmadik legízletesebb ételnek a parádiak kapros, tejfölös székelykáposztája bizonyult.

A szórakozásról nap közben hagyományőrző csoportok, Tóth Éva és Leblanc Győző gondoskodott, az esti órákban pedig Keresztes Ildikót várják a színpadra, aki koncertet ad és megalapozza az esti utcabál hangulatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!