Kultúra

2017.06.23. 16:25

Megérkezett az 50 millió forintot érő vendég

A Múzeumok Éjszakáján állítják ki Egerben a vizsolyi bibliát, amelynek első darabjai egyenként hat kilogrammot nyomnak és 2412 oldalasak.

SZ. E.

Biztonsági őrök kíséretében szállították pénteken az egri várba a Múzeumok Éjszakája főszereplőjét, a ­vizsolyi biblia egyik eredeti­ példányát az Országos­ ­Széchényi Könyvtár (OSZK) régi­ nyomtatványok tárából. Mint azt ­Szalainé ­Király Júliá­tól, a Dobó István Vármúzeum (DIV) közművelődési és múzeumpedagógiai osztályvezetőjétől megtudtuk: a biblia értéke 50 ­millió forint, ez (is) indokolja annak szigorú őrzését, valamint az, hogy a XVI. században készült első kiadványokból mindösszesen 800 volt, és mára csak 52 fennmaradt példányról tudnak a világon. Négyet őriznek az OSZK-ban.

Az idei Múzeumok Éjszakáján négy helyen mutatják be a vizsolyi bibliát: Sárospatakon, Vizsolyban, a Nemzeti Múzeumban, valamint Egerben

Kevesen tudják, hogy Eger komoly feladatot vállalt a reformáció terjesztésében, hisz'' a városban összesen négy felekezet működött a XVI. században. Amikor 1580 és 1585 között Károli Gáspár gönci református lelkész lefordította magyarra a bibliát, és döntöttek annak Vizsolyban való kinyomtatásáról, az a birtok akkor Rákóczi Zsigmond egri várkapitány tulajdona volt. Ő adta a legtöbb támogatást a nyomdai munkálatokhoz – tette hozzá érdekességképpen Szalainé Király Júlia.

Mint megtudtuk: a vizsolyi biblia első darabjai egyenként hat kilogrammot nyomnak és 2412 oldalasak. Négy szedő 450 napig dolgozott, négy és fél millió betűből állították össze a szöveget. Első körben nyolcszáz példányban készítették el, s azóta már több mint száz kiadást élt meg.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A vizsolyi biblia első darabjai egyenként hat kilogrammot nyomnak Fotó: Berán Dániel
[/caption]

S hogy miért éppen az első magyar nyelvű biblia a Múzeumok Éjszakája vendége? Luther Márton 1517. október 31-én kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben ünnepeljük az 500. évfordulóját. A programsorozathoz az egri vármúzeum e kuriózum bemutatásával kívánt csatlakozni, amit a Dobó-bástyában állítottak ki: állandó 18 Celsius-fokot és páratartalmat biztosítva. A különleges tárlat szombaton kiegészül egy múzeumpedagógia foglalkozással is, amelynek keretében a látogatók megismerkedhetnek a papírmerítés rejtelmeivel.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A programsorozathoz az egri vármúzeum is csatlakozott Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Ám június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján nemcsak az egri vár várja az érdeklődőket, hanem számos programmal készül erre az alkalomra az egri Eszterházy Károly Egyetem – a könyvtár, valamint a Varázstorony – és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár is. Szent Iván éjszakája ugyancsak eseményekben gazdag lesz Gyöngyösön, Hatvanban, Hevesen, s például Erdőtelken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!