Október 23.

2017.10.17. 07:37

1956 falusi eseményeit eleveníti meg a Szentendrei Skanzen

Valós eseményeken alapuló történelmi játék részesei lehetnek azok, akik az ünnepi hétvégén ellátogatnak szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. Az ötvenes évek mindennapjai és '56 falusi eseményei elevenednek meg a programban – közölte a múzeum.

A szabadtéri múzeum október 21. és 23. közötti programjából a látogatók megismerhetik, hogyan éltek a falusi emberek a forradalom idején. Az érdeklődők valós eseményeken alapuló történelmi játék részesei lehetnek, élő helyszíneken, korabeli ruhákba öltözött színészek játéka kelti életre a múltat. Egyes portákon az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek, és a látogatók átélhetik, mit érzékelt a vidék lakossága az 1956-os forradalom eseményeiből.

A faddi portán teherautón gyűjtenek élelmiszert és ruhát ballonkabátos férfiak és nők a budapesti forradalmároknak. Ásványrárón Mátyus Erzsébet halála rázza fel a falut. A levert forradalom után a kisalföldi Jánossomorján keresztül egy szál bőrönddel özönlenek a határ felé a menekülő forradalmárok és a jobb nyugati életben reménykedők.

A látogatók bányászdalokat és munkásindulókat hallhatnak, fekete-fehér filmhíradó számol be a legfrissebb eseményekről. A rádióban tüntetésekről beszélnek és közben a közönség bepillantást nyerhet a nélkülözéssel teli mindennapokba. Megismerkedhetnek az ötvenes évek takarékos konyhájával, rongybabát készíthetnek, diafilmen nézhetik az ötvenes-hatvanas évek meséit, társasjátékozhatnak, golyózhatnak és snúrozhatnak. Tematikus tárlatvezetések pedig a második világháború utáni társadalmi folyamatokkal ismertetik meg az érdeklődőket – olvasható a múzeum közleményében.

(Borítókép: skanzen.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában