magyar kulturális napok

2017.11.17. 12:13

Kálmán Imre-operetteket mutatnak be jövőre Moszkvában

Ez is része a kétoldalú kulturális együttműködési megállapodásnak, amelyet az Emberi erőforrások minisztere (EMMI) és Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködési különmegbízottja írt alá csütörtökön Szentpéterváron – tájékoztatott Balog Zoltán.

Az EMMI tárcavezetője pénteken az MTI-nek elmondta, hogy sikerült az együttműködési munkaterv következő évekre vonatkozó részeiről megállapodnia tárgyalópartnerével. A miniszter ennek fontos elemeiként említette Moszkva novemberi és Szentpétervár decemberi budapesti kulturális bemutatkozását, valamint a két orosz nagyvárosban megrendezendő magyar kulturális napokat.

Elmondta, hogy a mindkét országban reneszánszát élő Kálmán Imre-művek 2018-ban történő bemutatását Mihail Svidkoj kezdeményezte, aki kapcsolatban áll Kálmán Yvonne-nal, a Csárdás királynő szerzőjének lányával, a „magyar operett nagykövetével”. Hozzátette, hogy a magyar kormány szívesen támogatja a magyar kultúra bemutatkozását.

Balog Zoltán Oroszország „északi fővárosát” a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum alkalmából kereste fel, amely a miniszter szerint egyszerre világszínvonalú megjelenési lehetőség és üzleti tárgyalások terepe. Az rendezvénysorozat középpontjában ezúttal Igor Stravinsky zeneszerző születésének 135. és a bolsevik forradalom 100. évfordulója és annak művészi megközelítése áll.

„Nagy sikernek számít az, hogy a fórum programjában jelen van a magyar Nemzeti Színház, amely Valerij Fokin rendezésében a Dosztojevszkij-novellából írt színdarabot, A krokodilust adja elő”

- emelte ki a miniszter. Megjegyezte, hogy az orosz-magyar színházi kapcsolatok hagyományosan erősek. Emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt Vidnyászky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Puskin-érmet vehetett át Szergej Lavrov külügyminisztertől és az akkori kitüntetés-átadások alkalmából Vlagyimir Putyin elnök beszédet mondott.

Balog Zoltán beszámolt arról, hogy csütörtök este a szentpétervári Juszupov-palotában orosz nyelven bemutatták Szőcs Géza Raszputyin című drámáját. Az előadás kuriózumaként kiemelte, hogy Feliksz Juszupov herceg valószínűleg éppen abban az épületben gyilkolta meg Grigorij Raszputyint.

Közölte, hogy a szentpétervári fórumon Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!