tárlat

2019.07.22. 18:40

A fény felé kell mutasson, aki változást szeretne

Lányi G. Csaba a magyar hagyományvilág két olyan jelképét választotta kiállítása témájául, amelyek évezredek óta kísérik a magyarok útját.

A Nap, a Hold és még sok minden más, egy rendhagyó nem trendi kiállítás – ezzel a címmel nyílt meg Lányi G. Csaba nagymarosi festőművész új tárlata a helyi Sigil Galériában.

A zsúfolásig telt megnyitón Szakács Árpád újságíró méltatta a művészt. Mint mondta,

Lányi G. Csaba szembemegy a mai uralkodó trendekkel, munkáiból árad a szépség és megjelenítődik a művészet lényege, az alkotás felemelő hatása.

Szakács Árpád felhívta a figyelmet arra, hogy a festőművész a magyar hagyományvilág két olyan jelképét választotta kiállítása témájául, amelyek évezredek óta kísérik a magyarok útját. Mint mondta:

a Nap és a Hold a jelenlegi képzőművészeti világ legnagyobb ellenségei.

Ezek az égitestek ugyanis a fényt jelképezik.

Azt a fényt, ami nemcsak benne van a magyarság hitvilágában, több évezredes hagyományában, hanem remény is, az az erő, ami utat mutat majd nemzetünknek a következő évezredekre is.

„Mert van magyar jövő és lesz magyar világ még akkor is, ha a lélekkufárok minden erővel a reménytelenséget akarják a szívünkbe táplálni, megpróbálnak lehúzni abba a verembe, ahol a fénytől remegve vicsorognak a külvilágra a sötétség szolgái”

– tette hozzá Szakács Árpád.

Kiemelte: „a kortárs képzőművészet irtózik a fénytől”, és mint fogalmazott: „a kortárs képzőművészet ma felhőként takarja el a Napot és Holdat. A kortárs képzőművészet felhőként takarja el a magyarság fényét”. Az újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy „a sötétség nem tud mindent beborítani, mert a felhők mögött mindig ott a Hold és a legnagyobb reményünk, a Nap.”

Lányi G. Csaba munkásságára utalva Szakács Árpád kiemelte: „A fény felé kell mutasson az, aki változást szeretne.” Hozzátette:

„mi magyarok vagyunk, a fény népe, Lányi G. Csaba a fény festője. Összetartozunk, mint a Nap és a Hold, mint a piros, a fehér és a zöld.”

Mint mondta: Lányi G. Csaba értékelői szerint a nagymarosi festőművész kifejezőereje a fény mesteri alkalmazásában rejlik. Alkotói erényei közé tartozik az arányosság, a világosság, az egyszerűség és a forma, valamint a szuggesztivitás, az ébresztés a felkavarás és az eredetiség.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Pék-Dudás Zsuzsanna, aki kecskedudán idézte meg a magyar kultúra korábbi századait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában