konferencia

2019.01.30. 19:45

A könyvtárkép megújításán dolgoznak Egerben

A köznevelést támogató könyvtári szolgáltatások, például rendhagyó tanórák és foglalkozások fejlesztése a célja Az én könyvtáram programnak. A projekthez kapcsolódóan két napos konferenciát rendeztek a megyeszékhelyen mintegy kétszáz szakmabeli számára, a program eddigi tapasztalatairól, és a hátralévő feladatokról.

Süli K.

Újra kell gondolni a bibliotékák feladatait, szolgáltatásait Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Én könyvtáram program, ennek apropóján kétnapos konferencián foglalják össze az országos projekt eddigi eredményeit a megyeszékhelyen. Az eseményre közel kétszáz szakmabeli gyűlt össze, akik előadásokon, kerekasztal beszélgetéseken vesznek részt. A program keretében a köznevelés hatékonyságát és eredményességét szolgáló, új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, és tanulást támogató könyvtári szolgáltatások alkalmazása, illetve országos szaktanácsadói hálózat kialakítása és működtetése valósul meg.

Az esemény szerdai megnyitóján elsőként Tőzsér Istvánné, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, a múlt és a jelen értékei melletti elkötelezettséggel, a folyamatos változásra való képességgel, a közös célok kijelölésével keresik a két nap során a szakma új irányait. Emellett büszkén szólt arról is, hogy a projektben a megyei könyvtárosok is aktív szerepet vállalnak.

Dr. Fodor Péter, a programot megvalósító Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, szükség van a bibliotékák megújulására, a szolgáltatások, feladatok újragondolására, de szerencsére van miből meríteni. Hozzátette, a könyvtárkép megújulásához szeretnének hozzájárulni, alkalmazkodni a különböző generációk igényeihez.

Újra kell gondolni a bibliotékák feladatait, szolgáltatásait Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A konferencián elhangzott, hazánkban kétmillió könyvtárhasználó van, és mintegy négymillióan fordulnak meg könyvtári rendezvényeken. Utóbbi nagy szám azt bizonyítja, hogy közösségi programokkal sokakat be lehet vonzani a bibliotékákba. A következő időszakban a program keretében többek között képzéseket rendeznek a könyvtárosok számára, hogy megismerjék a kifejlesztett mintaprogramokat, valamint egy nagyszabású könyvtár- és olvasásnépszerűsítő kampányt is elindítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában