A könyvtárosok a veszélyhelyzetben is tartják a kapcsolatot az olvasókkal

Személyesen nem kereshetjük fel a bibliotékát, de napi szinten, sokféle témában élő kapcsolatban van az olvasókkal a könyvtár az interneten. Küldetésük most is az, hogy segítsék és hiteles információkhoz juttassák az itt élőket, nyilatkozta az intézmény vezetője. 

Szabó Katalin

Kézről kézre adták a könyveket a költözéskor, jobbra Tőzsér Istvánné Géczi Andrea. Várják a pillanatot, amikor újra kinyithatnak Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

– Minden munkatársam elkötelezett a szakma iránt. Ez látszik is az intézmény működésén, hiszen sorra fontos, meghatározó díjakat nyertünk el, ilyen egyebek között az Év könyvtára és a Minősített könyvtár cím is. Évek óta rendelkezünk minősítéssel is, ez pedig elkötelezett, szisztematikus, rendszerező munkát jelent – mondta a Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

– Ez a nehéz helyzet érinti a mi szakmánkat is, hiszen alapvető, fontos szolgáltatásokat most nem tudunk teljesíteni. A közösségi tereket, az épületeket le kellett zárni annak érdekében, hogy védjük olvasóinkat, s ne fordulhasson elő, hogy a járványnak lehetősége legyen továbbterjedni. A bezárt ajtók mögött viszont nagyon fontos munka zajlik. Egyrészt a kisebb létszámú munkahelyeinken, például a fiókkönyvtárakban előrehoztuk azt a tevékenységet, amely az állomány ellenőrzését, rendezését segíti. Folyamatos továbbá a kötetek beszerzése is. Várjuk azt a pillanatot, amikor kinyithatunk újra, és fogadhatjuk az olvasóinkat – magyarázta.

Hozzátette, nehezen élték meg azt is, hogy már az előre leszervezett programjaik nem valósulhattak meg. Mindent áttereltek online felületre, amit csak lehetett, így virtuálisan készültek például a könyvtárosok világnapjára, és így ünnepelték a magyar költészetet is. Utóbbi esetben a könyvtárosaik otthonaikból posztolták József Attila sorait videó formájában.

– Jelenleg is sok mindenen dolgozunk, például egy pályázat jóvoltából nagy digitalizálásba fogtunk: a helyismereti gyűjtemény ­dokumentumait szkenneljük be. Mostanra e tevékenység, vagyis az adatrögzítés, a katalógusban folyó feltárás otthoni körülmények között is végezhető. Egy gyűjtőmunka révén pedig kiemelt műemlékekről, fontos utcákról, személyekről ugyanebben az adatbázisban létrehozunk egy helyismereti portált.

Kézről kézre adták a könyveket a költözéskor, jobbra Tőzsér Istvánné Géczi Andrea. Várják a pillanatot, amikor újra kinyithatnak Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A pályázat másik része a Városfoglaló című online játék: összeállítunk oktatási segédanyagokat, amelyek a bibliotéka használatáról, Gárdonyi Gézáról, az egri ­1956-os eseményekről és a digitális könyvtár megismeréséről szólnak – részletezte az intézményvezető.

Kénytelenek szüneteltetni a könyvtárbuszos szolgáltatást is, viszont feltöltik a készleteket. Amint lehet, a busz elindul, és akár nyári szünet s leállás nélkül is teljesíti az évet.

– Tematizáltuk a hét ­napjait, így kommunikálunk a közösségi és a weboldalunkon az olvasókkal. Posztolunk például a játszva tanulásról, az értékes irodalmi anyagokról, a digitalizálásról. Készülünk rá, hogy a hagyományos programokat online térbe tereljük át – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában