November 13.

2018.11.13. 12:17

A magyar nyelvet ünnepli a Magyar Napló

A folyóirat novemberi lapszámában megemlékeznek a két éve elhunyt főszerkesztőről, Oláh Jánosról is.

Budapest, 2015. április 7. Oláh János, a Magyar Napló irodalmi folyóirat fõszerkesztõje a Magyar Rádió Versmaraton címû rendezvényérõl tartott sajtótájékoztatón a Thália Színházban 2015. április 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Magyar Napló folyóirat novemberi számának több írása, verse és esszéje a magyar nyelv napja jegyében született – közli a lap szerkesztősége.

A lapszám tartalmát ismertető írásukban összegzik: Nyiri Péter igazgató esszéjének tárgya A Magyar Nyelv Múzeuma, amely idén ünnepli tizedik születésnapját. „Az őszinte haza- és nyelvszeretet, az anyanyelvi kultúránk iránti mélységes elköteleződés Széphalom valódi titka, és ez Kazinczy öröksége számunkra, az utókor számára” – emeli ki az igazgató.

A lap Nyitott Műhely rovatában Minya Károly Balázs Géza nyelvészt, néprajzkutatót, tanszékvezető egyetemi tanárt kérdezi szakmai elveiről, egyetemi életéről, a magyar nyelvstratégiáról és életútjáról. Balázs Géza Személyes sorok a magyar nyelv és a magam állásáról című esszéjében a magyar nyelv csodáiról és művelésének kötelességéről, programjáról gondolkodik:

„Az anyanyelv olyan, mint a levegő. Ha bőven van belőle, nem veszünk tudomást róla. De ha fogyni kezd, akkor észrevesszük, kapkodunk utána. És akkor is észrevesszük, ha hirtelen erős, friss levegőbe harapunk”

- írja.

 

Jánosi Zoltán kortárs írók Oláh Jánosról készült tanulmányai, esszéi alapján vizsgálja az életművet dolgozatában – a lapszám ezzel az írással emlékszik meg a Magyar Napló két éve elhunyt újraalapító főszerkesztőjéről, aki novemberben lenne 76 éves: „Aligha véletlen, hogy Oláh János műveiben – prózáiban és verseiben – a feltárt és a kíméletlenül megnevezett igazságtartalmak miatt számos kortárs író önmaga vagy szülei, rokonai addig még kimondatlan, csak szívük mélyén rejtőzködő sorscsapásaira, de az igazság kimondásának örömére is ismerhet.” Szalay Károly pedig a 10 évvel ezelőtt elhunyt Gyurkovics Tibor emlékét idézi meg.

Oláh János költő, író 2015. április 10-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

A lapszámban továbbá Finta Éva, Luzsicza István, Miklya Zsolt, Payer Imre, Tamás Menyhért, Tornai József, Vitéz Ferenc versei, valamint Berta Zsolt, Joó József és Molnár Vilmos prózái szerepelnek. A Magyar Írószövetség lapja Királyrét, 2018 címmel válogatást közöl az idei Versek Szódával Alkotótábor fiataljainak prózáiból, verseiből András Orsolya, Barta Viola, Eszenszky Gergely, Izer Janka, Kemenczky J. Anikó, Kovács Újszászy Péter, Labodics Eszter, Mádi Laura Alexandra és Sándor-Fazakas Janka szereplésével. A Könyvszemle rovatban Balázs Géza Az álom nyelve, Mezey Katalin Élőfilm,Végh Attila Dunai Lolita és Mohai V. Lajos Rózsa utca, retrospektív című kötetéről olvashatunk. A lapszámot Kő Pál szobrászművész munkáinak reprodukciói illusztrálják, az alkotóról Mezey Katalin közöl esszét.

Borítókép: Oláh János, a Magyar Napló irodalmi folyóirat egykori főszerkesztője a Thália Színházban 2015. április 7-én.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában