Május 4.

2018.05.04. 17:08

A táncház napját ünneplik

A vándordíjat olyan aktív, táncházakban muzsikáló, 40 év alatti, muzsikus kaphatja, aki munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is.

Budapest, 2013. május 4. Az idén Széchenyi-díjjal kitüntetett Halmos Béla, a Magyar Mûvészeti Akadémia levelezõ tagja, a zenetudomány kandidátusa, népzenekutató, elõadómûvész, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem óraadó tanára a II. Táncház Napja rendezvényen a budapesti Liszt Ferenc téren 2013. május 4-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Fotó: Soós Lajos

Hagyományosan az első magyarországi „városi” táncház évfordulóján kerül megrendezésre országszerte A táncház napja, melynek a Zeneakadémia is otthont ad a Hagyományok Háza és a Koncertközpont közös szervezésében.

Ekkor adják át ünnepélyes keretek között a Halmos Béla-vándordíjat és a Halmos Béla-emlékérmet is: előbbit a Hagyományok Háza, utóbbit a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület alapította. A vándordíjat – amely nem más, mint Halmos Béla egykori hegedűje – olyan aktív, táncházakban muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon átívelő munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is.

Az emlékérem pedig a Táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és közösségi „háttérmunkát” hivatott elismerni. A koncert egy rendezvénysorozat része, amely másnap a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók Boltja előtt folytatódik.

Az ünnepi koncert címe: Mestereink öröksége a Zeneakadémia Népzene Tanszéke rendezi és adja. A fellépők ezzel állítanak emléket egyfelől a korábbi korszak néhány kiváló népzenekutatójának (Seprődi János, Lajtha László, Jagamas János), valamint a közelmúltban elhunyt folkloristáknak (Kallós Zoltán, Borbély Jolán).

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Mestereiknek tekintik emellett azokat a falusi zenészeket és énekeseket, akik régies repertoárja, hiteles előadásmódja a nemzeti kulturális örökség részét képezi. Az autentikus népzenei koncerten a táncházas közönség körében népszerű dallamok mellett egy-egy ismertebb tájegység kevésbé ismert zenei anyaga is megszólal.

Borítókép: A 2013 nyarán elhunyt Halmos Béla népzenekutató, előadóművész a II. Táncház Napja rendezvényen a budapesti Liszt Ferenc téren 2013. május 4-én.

MTI Fotó: Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában