Szabadon elérhetők

2019.10.16. 10:16

Bárki megtekintheti Sára Sándor hét emblematikus filmjét

A közelmúltban elhunyt Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus hét kiemelkedő alkotását október 31-ig szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF).

Budapest, 2018. szeptember 5. Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatõr, filmrendezõ a Láthatatlan filmtörténet címû könyvsorozat bemutatóján a budapesti Toldi moziban 2018. szeptember 5-én. A sorozatban olyan forgatókönyveket adnak közre, amelyekbõl nem született film. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A hét film – a Cigányok (1962), a Sodrásban (1963), a Vízkereszt (1967), a Feldobott kő (1968), a Szindbád (1971), a Holnap lesz fácán (1974) és a Magyar nők a Gulagon (1992) című háromrészes dokumentumfilm – a Filmarchívum oldaláról érhető el. Az alkotások mindegyike restaurált, illetve digitális felújításon esett át.

Sára Sándor gazdag életművének megőrzése, eljuttatása a jelen és a jövő generációihoz alapvető feladatunk – idézi a bejelentésről szóló közlemény Ráduly Györgyöt, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatóját.

Az életműről a Filmarchívum honlapján Fazekas Eszter filmfelújítási és digitalizálási menedzser gazdag képanyaggal illusztrált cikkel emlékezik meg, amely szerint Sára Sándor a „modern magyar filmművészet kiemelkedő alakja, vizuális nyelvének egyik megújítója” volt, aki „a nagytotál és a közelkép utánozhatatlan dinamikájával fogalmazta a magyar tájba örök témáját, a kisebbségek és a kiszolgáltatott emberek sorsát, történelmi hányattatásait” – írja a közlemény.

Borítókép: Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező a Láthatatlan filmtörténet című könyvsorozat bemutatóján a budapesti Toldi moziban 2018. szeptember 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában