Portré

2018.11.12. 07:57

Bogányi Gergely szerint felelősségünk megőrizni az értékeinket

Mindössze négyévesen kezdett zongorázni a váci zeneiskolában. De mit fog fel egy négyéves abból, hogy ő csodagyerek? Hatévesen különdíjas lett egy zongoraversenyen, amelyet kilencévesen már ő nyert meg. A Zeneakadémia különleges tehetségek osztálya után ösztöndíjasaként tanult egy amerikai zeneművészeti egyetemen, amelyet párhuzamosan végzett a budapesti Zeneakadémiával.

Budapest, 2017. március 21. Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoramûvész az általa fejlesztett zongora mellett a Budapest Music Centerben tartott sajtótájékoztatón 2017. március 21-én. Hét magyar és három külföldi intézményben helyezik el azt a tíz Bogányi-zongorát, amelyet a magyar állam korábban megvásárolt. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

Otthon van a világ hangversenytermeiben, de szűkebb pátriáját, Vácot sosem cserélné le. Hogy valójában ki ez az öntörvényű, érzékeny ember, aki bár a zene bűvkörében él, azt a saját definíciója szerint értelmezi. Vajon hallható-e minden fül számára az a valami, ami néhány évvel ezelőtt komoly ellenszélben életre hívta a róla elnevezett csodazongorát, amit saját magának sem engedhet meg. Bogányi Gergely zongoraművész volt az Echo Tv Kettesben Szabó Anettel című műsorának vendége.

Mélységek és magasságok egyaránt jellemzik az életét – mondta Szabó Anett kérdésére a zongoraművész. Az érzelemgazdag, intuitív személyiséggel rendelkező Bogányi Gergely gyermekként nem volt tudatában annak, hogy ő csodagyerek. Rácsodálkozott, amikor más – vele ellentétben – nem hallott meg egy nagy szeptimet, vagy nem tudta megmondani a hangnemet. Egyértelmű volt hát számára a zenei pálya választása.

A zongoraművész beszélt a műsorban arról is, hogy sokáig nem tudott kottát olvasni, mindent hallás után játszott.

Közéleti szerepvállalása kapcsán úgy fogalmazott: ugyanaz vezérli, mint ami gyerekként vezérelte egy zenemű előadásakor. Az igazság és értékek közvetítése – tette hozzá.

Művészként kötelességének érzi, hogy a közéletben és az oktatásban egyaránt megjelenítse azokat az értékeket, amelyeket ma megpróbálnak semmissé tenni és elmosni.

Abban a történelmi pillanatban, amelyben most vagyunk, nem lehet félvállról venni a helyzetet – fogalmazott a zongoraművész annak kapcsán, hogy nyíltan vállalja ideológiai hovatartozását.

Borítókép: Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész az általa fejlesztett zongora mellett a Budapest Music Centerben

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában