évforduló

2019.06.09. 12:00

Bővült az Arany János műveit tartalmazó online hangoskönyv

A 2017-ben elindított projekt eredményeként a költő legszebb verseiből és levelezéseiből olvasható, hallgatható válogatás.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából még 2017-ben indította el nagyszabású projektjét, amelynek eredményeként egy online hangoskönyv született a költőóriás legszebb verseinek és a korszak meghatározó személyiségeivel folytatott levelezéseinek válogatásából – idézte fel Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára.

A honlapon hangzóanyag formájában, színművészek tolmácsolásában ingyenesen érhetők el a költő jelentős művei. Az online hangoskönyv eddig Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazta, a projektet 2019-ben újabb tizenöt verssel, valamint rövidfilmekkel, riportokkal és egy interaktív oktató térképpel bővítették – hangzott el a projekt 2019-es újdonságait bemutató sajtótájékoztatón.

Kucsera Tamás Gergely hozzátette: a projekt jó példa arra, hogyan lehet számos művészeti ágat bevonva magas művészeti értéket létrehozni, kihasználva a jelenkori technika előnyeit a régi értékek megőrzése mellett.

Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetője, a projekt elindítója elmondta: céljuk volt, hogy a kiválasztott színészek korlenyomatot hagyjanak az utókor számára, amelyből kiderül, miként értelmezték a 21. század elején Arany János műveit.

A honlapon elérhető Arany-túra interaktív látványtérképe a szórakoztató ismeretterjesztés szándékával készült és a Hallgatni Aranyt! oldal verseinek, leveleinek legfontosabb helyszíneit tartalmazza, valamint Arany János életének és pályafutásának meghatározó falvait, városait is bemutatja – közölte Markovits Ferenc rendező, az interaktív térkép ötletgazdája, projektvezetője.

Az oldalon elérhető 146 vers és 70 levél között 40 olyan akad, amely valamilyen módon kapcsolódik a költő valóságos és képzeletbeli utazásaihoz. A korabeli térképen látható helyszíneknél megtalálható minden olyan szöveg is, amely valamilyen módon oda kapcsolható – tette hozzá.

A túrát Ferenc Tamás grafikusművész illusztrációi, számos új és régi fotó, a költőről és a városról szóló videó, útvonalleírás, városbemutatás teszi teljessé.

A honlapon megtalálhatóak azok a kisfilmek is, amelyekben Arany Jánossal kapcsolatos gondolataikról beszélnek különböző foglalkozású, korú, élethelyzetű emberek.

Náray Erika színművész, az AranyÓra országjáró rendhagyó irodalomórák háziasszonya elmondta: a honlapot népszerűsítette az a tavalyi évben indult kampány, amelynek keretében színművészek közreműködésével rendhagyó irodalomórákat tartottak közép- és általános iskolásoknak országszerte és a határon túl is. A klasszikus irodalomórákat kiegészítő, sok érdekes, izgalmas információt tartalmazó programmal két év alatt több mint húsz helyszínen jártak, a 2019-es kampány során 12 intézménybe, több mint 1200 különböző hátterű 14-18 éves diákhoz jutottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában