Világörökség

2020.02.11. 09:42

Budai Vár: válaszolt a kormány az UNESCO-nak (videó)

Magyarország határidőre, az UNESCO által rögzített tartalmi és formai követelményeknek megfelelően elkészítette a budapesti világörökségi helyszín állapotmegőrzési jelentését, amelyben egyebek mellett tisztázták a budai Vár rekonstrukcióját érintő bizottsági kérdéseket is, így várhatóan nem lesz szükség e beruházások módosítására – írta a Magyar Nemzet kedden a Miniszterelnökségtől kapott tájékoztatás alapján.

A kivilágított Lánchíd és a Budavári Palota 2019. november 28-án.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az állapotmegőrzési jelentés az UNESCO világörökségi bizottságnak megnyugtató információkkal és tényekkel szolgál majd, és a soron következő, 44. közgyűlés megállapíthatja, hogy a budapesti világörökségi helyszín kezelése és megőrzése megfelelő, sőt több vonatkozásban más világvárosoknak is példaértékű lehet közölte a tárca a lappal.

Hangsúlyozták, hogy

2010, a nemzeti kormány hivatalba lépése óta sorra újulnak meg Budapest korábban évtizedeken át elhanyagolt, pusztulásra ítélt műemlék épületei.

Többek között a világörökség részét képező Várkert Bazár a felújítása előtt már életveszélyes állapotban volt, és a Nemzeti Hauszmann-program célja is az, hogy a budai Vár építészeti örökségét megőrizzék.

A Miniszterelnökség szerint

az UNESCO világörökségi bizottság tavalyi bakui döntésében nem kritikát fogalmazott meg, hanem ajánlásokat tett, valamint kérdésekkel és kérésekkel fordult Magyarországhoz többek között egyes Duna-parti ingatlanok vagy a Városliget fejlesztése, valamint a megőrzésért felelős szervezeti struktúrára és felelősségi körökre vonatkozóan

írta a lap.

Borítókép: a kivilágított Lánchíd és a Budavári Palota 2019. november 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában