Dínom-dánom

2017.07.31. 21:18

Csütörtökön kezdődik a Debreceni Bor- és Jazznapok

Négy nap alatt 18 borvidék 76 borászata, illetve 12 ország képviseletében 44 koncerten 179 dzsesszzenész mutatkozik be a Nagyerdőben – közölték a szervezők hétfőn.

A nyitónapon a Czirják Csaba Trió a teljes programját Thelonious Monk munkásságának szenteli, aki szintén idén lenne 100 éves. Harminc évvel ezelőtt lépett fel a legendás Chet Baker a debreceni jazznapokon: a fesztivál junior Artist in Residence, Tálas Áron zenekara, a Chet Baker emlékzenekar eleveníti fel a 30 évvel ezelőtti koncert dalait. Tálas Áron összesen hat formációval lép fel a fesztiválon.

Szintén a fesztivál nyitónapján az ŐsDebreceni Jazz Együttes a 35 éve elhunyt Kiss Ernőre, a debreceni dzsesszélet elindítójának emlékére játszik. Szombaton a Karnevál színpadon többek között osztrák, szlovén, román, svéd vendégművészek lépnek fel. Szintén aznap a Fórum színpadon együtt ünnepelik Finnország függetlenségének 100. évfordulóját Kadi Vija és Joonas Haavisto művészekkel. Idén töltené 100. születésnapját Ella Fitzgerald, akiről a legendás Szakcsi Lakatos Béla és Pocsai Kriszta emlékezik meg szombaton.

Az idei fesztiválon mások mellett olyan hazai sztárok játszanak, mint Harcsa Veronika a Gyémánt Bálint Duóval, Pocsai Kriszta és Szakcsi Lakatos Béla. A fesztivál Artist in Residence Berkes Balázs lesz, aki a magyar dzsessztörténet legjelentősebb bőgőse és idén ünnepli 80. születésnapját. A négynapos buli egy születésnapi koncerttel zárja majd kapuit, az idén 25 éves Fusio Group koncertjével.

A zene mellett persze lesz mit enni-inni is: a rendezvény a hazai gasztrokulturális programkínálat élvonalát képviseli - Tokajtól Villányig, s a határon túli Érmellékig összesen 76 borászat kínálja majd borait a nagyerdei Békás-tó környékén – mondták a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!