védett vendégek

2019.03.03. 22:10

Denevérek miatt hallgat a harang Bodrogkeresztúrban

Néha előfordul, hogy nem várt nehézségek adódnak egy harangfelújítás során.

Szeged, 2013. október 31. Rõt vérszopó denevérek (Desmodus rotundus) a Szegedi Vadasparkban 2013. október 31-én. A vérrel táplálkozó repülõ emlõsök egyedeit Európában a Tisza-parti városon kívül csupán két-három állatkertben gondozzák. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Helyi összefogásból és magánadományokból újul meg a bodrogkeresztúri református templom harangja. A felújítási munkákat nehezíti, hogy a toronyban nem csak a két harang lakik, hanem védett denevérfaj is. Ahhoz, hogy a haranghoz hozzáférjenek a szerelők, előbb meg kell tisztítani a tornyot a bőregerek és a helyi galambok ürülékétől, csak ezt követően végezhetik el a javítási munkákat. Mindezt persze úgy, hogy a harangtorony hívatlan vendégeinek életkörülményei ne változzanak meg.

A falu kicsiny gyülekezetének még az a félmillió forint is sok, amibe a tisztítás és a javítás kerül, ezért aztán gyűjtésbe kezdtek.

Bár eredetileg más a református közösség számára fontos dolgokra szerették volna költeni a jótékonysági farsangi bál bevételét, végül úgy döntöttek, hogy első a harang

- mondta el szűcs Edina a település lelkésze. A szombat esti bál után már bátran meg is rendelhetik a munkálatokat, mert összegyűlt a szükséges összeg.

Ahogy a lelkész fogalmaz, nem csak a helyi emberek összefogása, de egy jelentősebb adomány is segített nekik. Tóth-Kolár Krisztina, helyi presbiter százezer forintos felajánlása a bál bevételével együtt már elég ahhoz, hogy azonnal munkához lássanak. Bár a templom harangja a reformátusokat hívja imádságra, ennek ellenére az egész falu közösségéé, mondta el az adományozó. Ez nem a reformátusok, hanem az egész falu közösségének szól.

Tóth-Kolár hozzátette, a neveltetése is olyan, hogy ha valaki tud visszaadni a közösségének, annak lelkiismereti kötelessége, hogy meg is tegye. Az egyénnek felelősséget kell vállalni a közösség érdekében. A helyi lelkész reméli, hogy rövidesen megszólalhatnak újra a templom harangjai, hogy imádságra szólítsák a keresztyén hívőket.

A borítókép illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában