apasági vizsgálat

2017.07.21. 11:26

DNS-mintát vettek Salvador Dalítól

Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel nyitották fel, a védjegyének számító bajsza sértetlen, pont úgy, 10 óra 10 perces szögben áll, mint ahogy életében is.

Figueres, 2017. július 20. Egy koporsót hoznak Salvador Dalí spanyol szürrealista festõ figueresi múzeumába 2017. július 20-án, miután egy madridi bíróság elrendelte az 1989-ben elhunyt Dalí földi földi maradványainak kihantolását, mert a 61 éves katalóniai Pilar Abel apasági keresetet nyújtott be, és a kérdés eldöntéséhez DNS-vizsgálatra van szükség. (MTI/AP/Manu Fernandez)

Fotó: Manu Fernandez

Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel, és az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz – mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található.

A most 61 éves figuerasi Pilar Abel tíz éve állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született. A nő 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta a keresetet és néhány hete elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehet DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.

A mintegy négy órán át tartó exhumálási folyamat csütörtök este nyolckor, záróra után vette kezdetét. Először elfüggönyözték a termet, ahol a kripta található, majd leemelték a sírt lezáró másfél tonnás kőlapot, hogy hozzáférjenek a fakoporsóhoz.

A festő bebalzsamozott holttestét épen, jól konzervált állapotban találták – részletezte a főtitkár, aki szerint híres, védjegyének számító bajsza sértetlen, pont úgy, 10 óra 10 perces szögben áll, mint ahogy életében is.

Az exhumálásánál közvetlenül öten voltak jelen: a peres felek ügyvédei, két igazságügyi orvosszakértő és egy egészségügyi segítő. A szakemberek hajból, körömből, fogból és két csontból vettek mintákat a DNS-vizsgálathoz.

Juan Manuel Sevillano, a művész örökségét kezelő alapítvány ügyvezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy véleménye szerint az eljárás morális kárt okozott, az exhumálást elrendelő bírói döntés pedig nem volt megalapozott.

Albert Segura, az alapítvány ügyvédje arról beszélt, hogy tanulmányozzák kártérítés követelését a bíróság hibás eljárására hivatkozva, valamint azt is, hogy ha a DNS-vizsgálat nem igazolja Dalí apaságát, az exhumálási költségeket kifizettessék a magát a festő lányának valló Pilar Abellel.

A következői bírósági tárgyalás szeptember 18-án lesz az apasági perben, ezen várhatóan hivatalosan bejelentik a vizsgálati eredményeket.

Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, a felbecsülhetetlen értékű örökség 25 százalékára tarthat igény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!