emlékpince

2018.11.06. 11:39

Egykori királyi sírhelyet őriz a föld alatti fal Abasáron

Előzetes bejelentkezés alapján bárki végigsétálhat a több kilométeres pincerendszeren.

H. É.

A hordók felett egy üres vájat őrzi az egykori sírhelyet Fotó: Czímer Tamás

Ismert, a település Magyarország harmadik uralkodójának egykori nemzetségfői központja. Az Aba Sámuel királyi palotájának feltárása a falu központjában tekinthető meg, alatta pedig az Aba Sámuel Király Emlékpince húzódik – emlékeztetett a település könyvtárosa, aki nemrégiben bemutatta a Heol olvasóinak a föld alatti emlékhelyet. Hartman Györgyi hozzáfűzte, a pince többszintes és összességében több kilométer hosszú.

– A mozaikkal kirakott vendégfogadó korábban számos rendezvénynek adott otthont és az egykor itt működő helyi termelő szövetkezet (tsz) boroshordói is szép számban megmaradtak, amelyeket folyamatosan felújítanak – ecsetelte.

A hordók felett egy üres vájat őrzi az egykori sírhelyet Fotó: Czímer Tamás

Hozzátette, a faluban nagy hagyománya van a borkészítésnek, ugyanis a település lakosai a római kortól foglalkoznak szőlészettel, borászattal, a múlt század elejétől pedig oltványtermesztéssel. A korábban itt működő tsz-ben nagy mennyiségben készítettek bort, ugyanis Szovjetunió­ba és Németországba is exportáltak, leginkább olaszrizlinget – tette hozzá. A változatos helyiségek összefonódásából álló föld alatti helyen egy 1773-ban íródott emléktábla jelzi: ez volt a király sírja.

– Különböző forrásokból, korábbi feljegyzésekből feltételezhetjük, hogy miután Aba Sámuel királyt megölték, holttestét a feldebrői monostorba vitték, ahonnan hívei egy év múlva, az éj leple alatt ellopták a király tetemét és Sáriban, egy üregbe rejtették el. Ez a bizonyos vájat itt található. Miután a király halála és személye körüli viharok elültek, Aba Sámuel király holtestét titokban a sári királyi monostorban helyezték örök nyugalomba – magyarázta.

Érdemes látni

Több átépítés, bontás is történt az elmúlt évtizedekben, így a pincerendszer a faluközpontot átszövő ágakból áll össze, melynek több bejárata is van. Különböző nagyságú hordók sorakoznak most is a pincefolyosók falai mentén. Jelenleg az önkormányzat tulajdonában álló helyet igyekeznek a nagyközönségnek is bemutatni. Előzetes bejelentkezés alapján megtekinthető, de szeretnének rendezvényeknek, borkóstolóknak is helyet adni itt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában